Cum alegi plita incorporabila? Cateva sfaturi utile

Home » How To » Cum alegi plita incorporabila? Cateva sfaturi utile
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Poate cel important element din bucatarie, plita este folosita aproape zilnic la diverse treburi specifice, de la incalzitul apei pentru a prepara ceaiul sau cafeaua la ibric de dimineata pana la gatitul de ciorbe si pregatirea rapida a cinei.

De aceea, atunci cand trebuie sa alegem un astfel de aparat electrocasnic trebuie sa ne documentam bine inainte pentru a lua o decizie in cunostinta de cauza.

Plita incorporabila pe gaz


Plita pe gaz este cea cu care majoritatea dintre noi suntem obisnuiti, caci reprezinta practic varianta mai moderna a aragazului comun. Fata de acesta, plitele sunt incorporabile si mult mai atragatoare din punct de vedere al aspectului.

O plita incorporabila pe gaz precum aceasta este varianta simpla si sigura pentru cei ce gatesc destul de mult, caci pretul gazelor este destul de mic in comparatie cu cel al curentului electric, deci costul de exploatare este mic, acesta fiind un avantaj important.

Folosindu-se ca orice aragaz, plita pe gaz este astfel potrivita tuturor. Dezavantajul unei astfel de plite este reprezentat de prezenta gratarelor, care se murdaresc destul de repede si se curata mai greu. Atat acestea, cat si suprafata efectiva a plitei se incalzesc si stropii de mancare se usuca si se intaresc mult mai repede, devenind mai greu de indepartat.

plita cu inductie

Plita incorporabila cu inductie


In comparatie cu cele pe gaz, plitele incorporabile cu inductie sunt mult mai complexe. Incepand cu designul si terminand cu functiile, acest tip de plita este mai moderna si mai pretentioasa.

Avantajele ei sunt insa numeroase si foarte tentante.

In primul rand o astfel de plita cu inductie se incalzeste doar local, sub vas, spatiul aflat in imediata vecinatate ramanand rece. Acest aspect, precum si lipsa gratarelor de sustinere a vaselor determina o curatare mult mai simpla si mai usoara a suprafetei sale. Aceasta este neteda si, pentru ca ramane rece, poate fi curatata imediat ce a fost murdarita.

In al doilea rand, o plita de gatit prin inductie este mult mai eficienta energetic decat o plita electrica clasica. Descopera aici  care sunt si celelalte diferente care te vor convinge ca inductia este o inventie care se potriveste de minune nevoilor noastre din bucatarie in prezent.

Dezavantajul acestui tip de plita incorporabila este acela ca nu pot fi folosite toate tipurile de vase pentru a gati cu ajutorul ei, caci principul sau de functionare are la baza inductia electromagnetica ce interactioneaza doar cu vase din metal, mai exact inox, aluminiul excluzandu-se de la sine.

Un aspect important de retinut aici este acela ca aceste plite recunosc momentul in care vasul este asezat pe un anumit ochi, dar mai ales momentul in care acesta este ridicat. Atunci cand nu mai simte presiunea vasului, ochiul este inchis in mod automat, economisindu-se energie, dar evitandu-se totodata si accidentele, caci suprafata in cauza se raceste imediat.

Comparativ, cele doua tipuri de plita sunt foarte diferite, insa fiecare are avantajele si dezavantajele sale, ce tin atat de aspect cat si de functionalitate si intretinere. Costurile de achizitie si de exploatare sunt si ele diferite, plita cu inductie fiind putin mai costisitoare, chiar daca face treaba intr-un timp mult mai scurt.



Daca iti plac articolele noastre, intra in comunitatea Demoiselle.ro inscriindu-te la NewsLetter AICI. Nu-ti fie frica, nu te vom deranja obsesiv cu mesaje! In plus, te poti dezabona oricand daca nu vei mai dori sa receptionezi emailuri de la noi.
 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *