Subponderalitatea: manifestari, riscuri si preventie

Home » Sanatate » Nutritie » Subponderalitatea: manifestari, riscuri si preventie
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Subponderalitatea este o boala ce se manifesta printr-o greutate corporala scazuta in raport cu inaltimea persoanei.

Manifestarile subponderalitatii sunt asemanatoare in majoritatea cazurilor: un indice de masa corporala scazut caruia i se pot adauga anemia sau afectiuni ale sistemului imunitar.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Subponderabilitatea afecteaza mai putine persoane in tarile dezvoltate, dar in tarile subdezvoltate procentul oamenilor ce sufera de aceasta afectiune poate ajunge si la 50%. O statistica a WFP (World Food Programme) arata ca la nivel global nu mai putin de 795 de milioane de oameni sunt afectati. [1]

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o persoana este subponderala cand indicele masei corporale este mai mic de 18,5. In partea opusa, poti spune ca suferi de supraponderabilitate daca ai un indice de masa corporala de peste 25.

Aceasta afectiune nu trebuie sa fie confundata cu tulburarile de alimentatie cum ar fi anorexia sau bulimia. Cele din urma pot duce intr-adevar la subponderalitate, dar exista si alte cauze printre care se numara afectiunile cronice sau problemele digestive.

cantar

Subponderalitatea poate fi asociata uneori cu malnutritia. Totusi, exista persoane care chiar daca mananca foarte mult nu asimileaza nutrientii din alimente, deoarece metabolismul lor este foarte rapid. Astfel, multi oameni reusesc sa ramana slabi pe tot parcursul vietii, indiferent de cat de mult sau cat de corect mananca.

Pe de alta parte, o alimentatie necorespunzatoare poate duce la subponderalitate. Chiar daca mananci destul de mult, alimentele nu iti ofera vitaminele si mineralele necesare. Persoanele care sufera de alte afectiuni pot ajunge sa asimileze hrana dificil si in final devin subponderali. O alta categorie de persoane ce pot suferi de aceasta afectiune sunt batranii. Lipsa poftei de mancare si faptul ca ajung sa nu mai fie la fel de activi din punct de vedere fizic ii afecteaza in mod direct. Manifestarile subponderalitatii la varstnici pot fi tulburarile de memorie, raceala, gripa, sistemul imunitar slabit, scaderea fortei musculare si hipotermia.

Conform Alphega-Farmacie.ro, riscurile subponderalitatii sunt reprezentate de efectele sale secundare asupra sanatatii. Subponderalitatea poate afecta fertilitatea femeilor ce sufera de aceasta afectiune. Este asociata si cu ovulatia disfunctionala, ce poate impiedica aparitia unei sarcini.

O dieta corecta poate creste sansele femeilor subponderale sa ramana insarcinate. Cu mentiunea insa ca alimentatia trebuie schimbata pe intreaga perioada a sarcinii pentru a putea oferi fetusului vitaminele si mineralale de care are nevoie. Dieta trebuie sa fie adaptata la stilul de viata al gravidei si trebuie sa sustina mentinerea sau chiar cresterea in greutate a acesteia.

Alte riscuri ale subponderalitatii sunt afectiuni ale sistemului imunitar, osteoporoza, anemia sau diabetul zaharat [3]. Toate acestea pot fi datorate subponderalitatii, dar un diagnostic corect poate fi pus numai dupa consultul unui medic specialist.

In cazul in care doresti sa afli mai multe despre acest subiect, pe site-ul farmaciei Alphega poti gasi mai multe detalii despre ce presupune subponderalitatea la femei si care sunt toate riscurile pe care le are asupra sanatatii.

Referinte:

  • [1] – https://www.wfp.org/hunger/stats
  • [2] – http://www.alphega-farmacie.ro/
  • [3] – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3137999/#__sec8title

 Cristina

1 Responses to Subponderalitatea: manifestari, riscuri si preventie

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.