Site icon Demoiselle, o revista pentru femei moderne

10 simptome care pot trada o afectiune a tiroidei

Glanda tiroidaO disfunctie a acesteia poate afecta extrem de grav starea de sanatate, pornind de la dezechilibre ale greutatii corporale pana la boli cardiovasculare, stari de depresie sau disfunctii sexuale.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Se estimeaza ca in SUA nu mai putin de 4.6 % din populatia cu varsta de peste 12 ani sufera de afectiuni ale tiroidei, in vreme ce in Europa procentul este sensibil mai mare.

Iata mai jos cele mai comune 10 simptome care pot trada o afectiune a glandei amintite anterior:

Durerile musculare si/sau articulare


Durerile la nivelul musculaturii scheletice sau la nivelul articulatiilor precum si senzatia de slabiciune in brate pot fi simptomele unei afectiuni nediagnosticate a tiroidei.

Disconfort la nivelul gatului


Senzatia de disconfort, de gat umflat, o voce ragusita sau „gusa” inexplicabil de mare sunt simptomele unei tiroide marite. Se recomanda un control endocrinologic cat mai urgent.

Modificari la nivelul parului sau pielii


Parul si pielea sunt extrem de vulnerabile in cazul in care dezvoltati o afectiune a glandei tiroide. In cazul hipertiroidismului (secretie in exces a hormonilor specifici) pielea devine subtire si fragila, pacientii confruntandu-se si cu o pierdere severa a parului. In cazuri de hipotiroidie parul devine uscat, fragil si casant, iar piele capata un aspect solzos, devenind totodata aspra si uscata.

Probleme intestinale.


Diareea prelungita sau sindromul de colon iritabil sunt asociate de regula hipertiroidismului, in timp ce episoadele de constipatie severa sunt asociate hipotiroidismului.

Probleme menstruale si infertilitatea.


Dereglarile menstruale, insotite de dureri si infertilitatea pot fi in context clinic asociate cu o afectiune  nediagnosticata a glandei tiroide.

Istoricul familial


Potrivit ultimelor studii realizate, se pare ca persoanele care au in familie persoane care sufera / au suferit de afectiuni ale tiroidei, prezinta un risc crescut de a dezvolta o asemenea boala, care se pare este transmisibila genetic.

Probleme cu colesterolul


Concentratia ridicata de colesterol in sange, mai ales cand organismul bolnav nu este receptiv la dieta, exercitii fizice sau la medicamente specifice poate fi un semnal de hipotiroidie.

Depresia si anxietatea


Starile de depresie si anxietate, precum si atacurile de panica bruste sunt simptome care pot demasca o dereglare a tiroidei. Secretia scazuta de hormoni tiroidieni este asociata cu depresia, in vreme ce hipersecretia hormonala este responsabila de aparitia atacurilor de panica.

Oboseala prelungita


Va treziti epuizate chiar si dupa 8-10 ore de somn? Nu puteti rezista o zi intreaga fara a atipi la pranz? Aveti permanent o stare de oboseala cronica? Toate acestea sunt semnele ca ati putea avea o afectiune dediagnosticata a glandei.

Modificari atipice ale greutatii.


Te-ai ingrasat inexplicabil si in ciuda unei diete stricte nu reusesti sa scapi de kilogramele in exces? Acesta poate fi un semn de hipotiroidism.

Exit mobile version