10 surse excelente de vitamina C

Home » Sanatate » Nutritie » 10 surse excelente de vitamina C
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Se gaseste prin toate tipurile de fructe si in special in legumele crude. E foarte importanta pentru sanatatea noastra. Vitamina C, caci despre ea vorbim, este o vitamina esentiala pe care organismul nostru nu poate s-o produca si atunci trebuie s-o ia din alimentatie.

Este de o importanta vitala fiind  necesara pentru producerea colagenului in cartilaje, oase, vase de sange, muschi.




Cea mai cunoscuta dintre vitamine, vitamina C este de fapt acidul ascorbic, o molecula  foarte asemanatoare glucozei, care este sintetizata de plante si de aproape toate animalele, dar nu de catre om.

Acidul ascorbic este cel mai cunoscut si cel mai puternic antioxidant care ajuta la incetinirea procesului de imbatranire mentinand tesuturile tinere si ajuta la insanatosirea ranilor si a oaselor fracturate. Util in anemie, in infectiile aparatului urinar, contribuie la producerea globulelor rosii, bun in raceala si gripa, reduce colesterolul, mentine curate arterele, previne bolile cardiace si ajuta in tulburarile celor care sunt expusi la fum, poluare, alcool, droguri. Virusurile si microbii nu pot rezista intr-un mediu unde predomina vitamina C.

Lipsa vitaminei C duce la scorbut care se manifesta prin mici hemoragii cutanate si hemoragii gingivale care duc la caderea dintilor, tulburari ale aparatului gastrointestinal, anemie si litiaza oxalica.

Vitamina C se gaseste in toate fructele si legumele dar in cantitate mai mare in patrunjel, urzica, papadie, ridichi, broccoli, varza, spanac, varza de Bruxelles, sfecla, macese, fasole, rosii, capsuni, mere, ardei iute rosu si verde, citrice, coacaze mai ales cele negre.

Mai sunt foarte multe dar sa urmarim cateva surse la indemana, de vitamina C:

ardei iute

Ardeiul iute

Cercetatorii au stabilit ca organismul uman are nevoie zilnica de 65 mg de vitamina C. Ei bine, exact cantitatea aceasta este continuta de un simplu ardei iute rosu.Tocmai continutul de vitamina C il face sa fie un bun antiseptic si analgezic mai ales consumat sub forma de pudra, dar nu este indicat sa fie gatit.

Varza

Se spune ca varza cruda contine mai multa vitamina C decat portocala. La fel si varza murata si zeama de varza contin cantitati insemnate din aceasta vitamina si au capacitatea de a conserva vitamina C cu conditia ca varza murata sa nu fie sarata in exces.

Sfecla rosie

Se cunosc beneficiile importante ale consumului de suc de sfecla rosie, fiind considerat un complex de vitamine unde la loc de cinste se afla vitamina C. Daca o sa consumi 100 grame de sfecla rosie pe zi ai acoperit tot necesarul de vitamina C.

Citrice

Dimineata, imediat ce te-ai trezit din somn, ce poate fi mai placut decat un pahar cu suc de portocale proaspat stors? Acest suc, pe langa rolul de a ne vitaminiza, mai ales cu vitamina C, ne racoreste si binedispune.

Catina

Fructele de catina depasesc de 10 ori continutul de vitamina C din citrice, iar in combinatie cu mierea fac minuni pentru sanatate. Pentru ca este bogata in  vitamina C, catina este mereu recomandata in tratarea bolilor aparatului respirator.

Spanac

Spanacul contine si el un procent mare de vitamina C care ajuta la absorbtia fierului si ajuta corpul sa inlature riscul de anemie. Ideale sunt vegetalele cu frunze verzi deoarece contin si fier si vitamina C iar spanacul le are pe amandoua.

Patrunjel

Banalul patrunjel are multe proprietati printre care bogatia de vitamina C, un puternic antioxidant care purifica sangele si intareste sistemul imunitar.

Rosii

Rosiile sunt benefice aparatului respirator si cardiovascular si reduc stresul oxidativ datorita continutului mare de vitamina C. Sunt de ajutor fumatorilor care au un procent foarte scazut de vitamina C din cauza stresului oxidativ produs de fum.

Capsuni

Pe langa faptul ca sunt delicioase, capsunile ajuta in tratamentul si preventia anumitor boli iar continutul mare de complexul B si de vitamina C le fac sa fie de mare ajutor in bolile ochilor.

Coacaze negre

Vitamina C continuta de coacazele negre este cea mai stabila dintre toate vitaminele, rezista la caldura si oxidare si stimuleaza producerea globulelor rosii fiind de folos in anemie si oboseala.

Un aport corect de vitamine si saruri minerale este totdeauna benefic organismului si asta inseamna un corp sanatos. Asadar, pentru a fi sanatosi, sa ne facem un obicei din a consuma cat mai multe fructe si legume.

Atentie: taninii continuti de cafea si ceai negru sau verde interfereaza cu absorbirea fierului din vegetale si de aceea nu se recomanda sa bei ceai sau cafea in timpul mesei mai ales daca se consuma alimente care contin fier.

Credit foto: blentley / iW / CC BY-NC




 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.