Se stie, fructele fac mult bine organismului. Ceea ce nu se stie la fel de bine e ca unul din cele mai bune fructe pentru organism este tocmai cel mai banal si mai cunoscut dintre ele, marul, care aduce beneficii uriase sanatatii.
Din cele mai vechi timpuri si pana azi, marul a fost si este apreciat ca aliment, dar si pe post de medicament natural, avand valoare nutritiva si terapeutica. Asta e valabil atat pentru merele crude, cat si pentru cele coapte, care contin cantitati mari de pectina care ajuta la eliminarea din organism a sarurilor si metalelor grele.
E greu de spus de ce au ajuns merele atat de populare ca si gustare, dar putem specula ca e datorita faptului ca sunt o bogatie de vitamine si minerale, costa putin si se transporta usor. Nici nu mai trebuie sa pomenim ca, atunci cand ai chef sa “rontai” ceva, ai face bine sa alegi oricand merele in locul dulciurilor. Vezi mai jos 7 motive pentru care sa mananci mere:
1. Ajuta la slabit si scade colesterolul
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca merele contin zaharuri usor de asimilat, sunt satioase, contin fibre si apa, tocmai de aceea fiind incluse in multe cure de slabire. Un mar de marime medie contine 4 g de fibre si trebuie tinut minte ca daca le consumi cu o jumatate de ora inainte de masa, vei manca mai putin.
Dintre toate, remarcam continutul sau de pectina, o fibra solubila care, dincolo de mai-sus mentionatul rol in eliminarea metalelor grele, impiedica asimilarea grasimilor si accelereaza tranzitul intestinal.
Ramanand in aceasta zona, trebuie spus ca fibrele solubile din mar sar in ajutorul corpului si blocand absorbtia colesterolului rau si crescand nivelul colesterolului bun. Daca mananci doar un mar pe zi, in 6 luni colesterolul rau poate scadea chiar si cu 25%, in functie si de restul alimentatiei.
2. Dinti albi, gura sanatoasa
Pentru multi, marul poate fi considerat fructul tineretii si al longevitatii. Dar este, cu siguranta si al dintilor albi.
Mestecarea unui mar stimuleaza producerea de saliva si duce la reducerea bacteriilor si implicit la mai putine carii precum si o respiratie proaspata. Ce e mai important, acidul oxalic din aceste fructe contribuie la curatarea dintilor dupa masa.
3. Imunitate crescuta
Un lucru trebuie retinut despre consumul acestor fructe – trebuie mancate cu coaja pentru ca acolo sunt nutrientii principali. Studii recente sustin in coaja gasim un antioxidant numit quercitina, care-ti fortifica sistemul imunitar mai ales atunci cand esti stresat.
4. Incetinesc evolutia a 5 tipuri de cancer
Desigur, nu putem afirma ca marul vindeca o boala precum cancerul, dar poate contribui si el la incetinirea evolutiei acestei boli, secretul sau stand in bogatia de polifenoli continuti. Proverbul ”un mar pe zi tine doctorul departe” ar trebui sa fie transformat in “un mar pe zi tine oncologul departe”.
5. Imbunatatesc memoria
Atunci cand consumi mere, ajuti creierul sa produca acetilcotina, un neurotransmitator esential in pastrarea memoriei. Un alt amanunt de retinut, mai ales in perioadele in care prestezi munca intelectuala consistenta.
6. Previn formarea ridurilor
Pielea iti va multumi daca mananci aceste fructe, deoarece marea cantitate de polifenoli continuta in aceste minunate fructe incetineste imbatranirea si previne formarea ridurilor.
7. Protejeaza plamanii de astm
Astmul apare din cauza unei inflamatii a cailor respiratorii declansata de aerul rece, schimbari ale vremii, anumite alimente, alergii. Antioxidantii continuti de mere sunt inamicii declarati ai unei asemenea boli deoarece intaresc imunitatea.
Insiruirea motivelor poate merge si mai departe, dar putem concluziona aici, fara teama de a gresi, ca merele sunt recomandate pentru a-ti gestiona sanatatea si pentru a-ti imbunatati starea generala, fiind o alegere benefica in orice moment al zilei. Vei descoperi, poate cu surpriza, ca te simti mult mai bine daca-ti faci o regula sa mananci mere in fiecare zi.