Ai mancat vreodata petale de trandafir? Citeste acest articol!

Home » Sanatate » Nutritie » Ai mancat vreodata petale de trandafir? Citeste acest articol!
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Pentru cea mai mare parte a lumii, trandafirul e un simbol al romantismului si al frumusetii. Cu toate astea, trandafirul poate fi folosit si in alte scopuri.

Multi stiu de el ca sursa de parfum, insa mai putini cunosc faptul ca florile de trandafir pot servi si in bucatarie.




Daca in gradina casei ai trandafiri si mai ales iti place sa ai camara garnisita cu  tot felul de ingrediente mai mult sau mai putin obisnuite, poate ca e timpul sa faci loc si petalelor de trandafir.

Aceste frumuseti ale naturii sunt  folosite  din ce in ce mai mult in gastronomie, ca sa dea culoare, parfum, rafinament si gust mancarurilor; este modul placut de  a pune in valoarea preparatele culinare.

Petalele de trandafir  pot fi utilizate in salate, dulceturi, ceai, in cuburi de gheata cu care sa decorezi bauturile, prajituri sau cocktail, dar creativitatea nu are limite.

petale_de_trandafiri

Inca din antichitate, multe civilizatii foloseau florile in prepararea mancarurilor, dar petalele de trandafir erau specifice Indiei.

Pentru sanatate, doctorii din acele timpuri foloseau apa de trandafiri pentru tratarea nervilor, inhalatii cu fum de petale de trandafir pentru probleme pulmonare si extract din petale pentru inima si rinichi.

Petalele de trandafir contin vitamina C, vitamina  A, vitamina B, vitamina  K,  absolut toate substantele minerale si calciu, potasiu, cupru, iod. Intaresc sistemul nervos si calmeaza sistemul digestiv.

Uleiul din petale de trandafir este de un real ajutor in stres, mai ales in atacuri de panica. Trebuie doar sa masezi fruntea, cervicala si in jurul ombilicului, cu cateva picaturi.

Din frumoasele petale de trandafir se poate obtine  ceaiul aromat pe care sa-l savurezi in serile calde de vara.

Dar sirul intrebuintarilor petalelor de trandafir nu se opreste aici.

Da, putem sa mancam  petale de trandafir


Toti trandafirii sunt comestibili  si cu cat florile sunt mai inchise  la culoare, aroma lor este  mai puternica. Petalele de trandafir au un gust delicat si o anumita savoare,  dar totul depinde de soiul folosit. Trandafirii de Damasc sunt considerati cei mai buni.

Pentru ca le folosesti in  diferite preparate,  florile de trandafir  nu trebuie sa fie tratate (nu cumparati de la florarie). Ar fi bune cele din gradina voastra.

Recoltarea  petalelelor  de trandafir este indicata dimineata devreme cand aerul e umed si pur, dupa ce a plouat sau cand este multa roua, tocmai pentru a fi curate.

Nu trebuie spalate pentru ca isi pierd proprietatile curative. Daca e cazul, se curata cu un servet moale.

Iata cea mai cunoscuta forma de preparare:

Dulceata de trandafiri


Ingrediente:  200 grame petale de trandafir, 500 grame de zahar, 400 grame de apa, sucul de la o lamaie.

Se mixeaza petalele impreuna cu zaharul, pentru ca in felul acesta se elibereaza parfumul si aroma trandafirilor.

Compozitia  rezultata se  amesteca cu apa si sucul de lamaie  si se pune la fiert la foc mic pana ajunge la consistenta potrivita.Ca sa stii asta, trebuie sa faci testul picaturii:  torni o picatura fierbinte pe o farfurie, daca picatura ramane “bombata” si nu aluneca rapid atunci cand inclini farfuria, dulceata este perfecta.

Urmatorul pas este sa pui dulceata fierbinte in mici borcane sterilizate. Familia ta va fi incantata de gustul delicat si aroma deosebita.

Petale de trandafir pentru decorarea dulciurilor


Si pentru  a da eleganta si rafinament dulciurilor, iata  o reteta rapida  din care se obtine un rezultat grozav:
Petalele de trandafir  trebuie sa fie carnoase si semiaperte iar daca ai  de mai multe culori, e mult mai bine, vor parea pretioase.

Petalele de trandafir se desprind din floare, prin rasucire. Tineti intr-o mana floarea si cu cealalta rasuciti. Curatati petalele cu un servet moale .

Spargeti un ou si separati cu grija galbenusul de albus. Puneti albusul intr-un castronel si in alt castronel puneti zahar tos.

Tineti in mana cate o petala si cu o pensula de bucatarie dati cu albus peste tot pe petala si apoi o treceti prin zahar.
Petalele astfel preparate le puneti una langa alta pe o tava (nu trebuie suprapuse) si le lasati sa se usuce pana devin rigide. Cand sunt uscate, puteti sa folositi minunatele voastre petale pentru decorarea tuturor tipurilor de dulciuri. Daca nu le utilizati imediat, pot fi tinute in cateva zile in frigider, dar intr-un vas de sticla inchis ermetic.




 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.