Ardei umpluti cu ciuperci de padure
Crezi ca doar carnea poate da gust mancarii sau macar o consistenta pe care sa o simti asa cum trebuie in gura? Mai gandeste-te.
Daca inlocuiesti carnea cu ciuperci de padure, poti obtine nu doar o mancare mai usoara, cu mult mai putine grasimi, ci si una mai gustoasa, mai hranitoare, plina de vitamine si fibre.
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Asa ca, daca va plac iesirile in natura, nu ratati in iulie-august sezonul ciupercilor de padure. Padurea va ofera daruri neasteptate, iar printre ele o sa putem gasi pe cele care sunt cele considerate cele mai bune ciuberci: manatarcile (zise si hribi sau pitoi ori pitarca) si mai ales craitele, adevaratele “craiese ale padurii”, zise si buzduci sau vadoance, care impresioneza prin culoarea lor portocalie.
Manatarcile si craitele cresc in special prin padurile de foioase in armonie cu plantele si copacii, fiind printre cele mai cautate ciuperci de padure. Daca manatarca arata mai “grosier”, craita este de o frumusete remarcabila, supranumita ciuperca Cezarilor si in vechime era demna doar de masa unui imparat, de aici si numele. Avand un gust rafinat, o aroma delicata, craitele sunt bogate in substante nutritive, in fibre si proteine si sunt foarte hranitoare. Ele se imbina cu gustul mai consistent, mai puternic, al manatarcilor, precum si cu textura lor mai elastica.
Trecand la mancaruri din aceste ciuperci, putem spune ca nimic nu se compara la gust cu ceva gatit din imbinarea celor doua, iar printre cele mai gustoase feluri culinare gasim deliciosii ardei umpluti cu craite, o mancare ce se poate manca si in post si o reteta grozava cu care sa-ti rasfeti si uimesti familia sau oaspetii. Ardeii umpluti cu craite si manatarci reprezinta o mancare consistenta si satioasa iar continutul caloric este mai mic decat al ardeilor umpluti cu carne.
Ingrediente:
- 2 cepe mari
- 4 linguri de orez
- 10-15 ardei grasi
- o legatura de patrunjel
- Sare, piper si cimbru, dupa gust
- 1 kg de ciuperci de padure
Mod de preparare:
- Craitele si manatarcile (cam 1 kg in total) se aleg, se curata de urmele padurii, se spala si se taie in felii de 1 cm grosime.
- Se prajesc in 2 sau 3 linguri de ulei pana le scade zeama.
- Ardeiilor li se taie capacul, se curata de nervuri si seminte si se spala.
- Se toaca ceapa, se amesteca cu orezul si se pun pe foc intr-o tigaie, cu o lingura de ulei. Le calesti putin adaugi o cescuta de apa si le mai lasi pe foc pana scade apa si ceapa devine translucida.
- Ciupercile prajite se amesteca cu compozitia de orez, cu patrunjel, cimbru si bineinteles sare si piper dupa gust.
- Se umplu ardeii cu compozitia rezultata, iar in locul cotorului (capacului) lor se pot pune rondele de morcovi sau felii de rosii. Ulterior, ardeii se pun intr-o tava cu pereti inalti, se adauga un sos de bulion si se lasa tava cam 1 ora la cuptor.
- Cand sunt gata se pune patrunjel proaspat tocat pe deasupra.
Ce urmeaza? Ei bine, urmeaza rasfatul. Ardeii umpluti cu aceste ciuperci inegalabile sunt printre cele mai bune mancaruri pe care le-ai gustat in viata ta. Nici nu vei simti lipsa carnii, nici nu vei avea nevoie de aceasta. Vei manca in schimb, o masa care, pe langa gustul nemaipomenit si faptul ca e mult mai “usoara” decat una ce contine carne, astfel ca nu te va molesi, iti va aduce si un aport de vitamine si minerale.