Atentie! Preeclampsia creste riscul de autism!

Home » Stiri » Atentie! Preeclampsia creste riscul de autism!
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Conform unui studiu, sunt sanse mari ca o parte dintre copiii care sufera de autism sa fi fost expusi in mediul intrauterin preeclampsiei.

Ce este preeclampsia?

Este conditia medicala in care femeia gravida are hipertensiune si proteinurie (prezenta aminoacizilor in urina), conditie din care poate deriva eclampsia, care la randu-i, poate pune in pericol atat viata mamei, cat si pe cea a fatului. Revenind, conform aceluiasi studiu, sansele de dezvoltare a autismului au fost direct proportionale cu severitatea preeclampsiei la copiii vizati de studiu.
preeclampsieFemeile tind sa dezvolte aceasta conditie medicala incepand din a doua jumatate a sarcinei. Pe langa hipertensiunea arteriala si proteinurie, preeclampsia se mai poate manifesta si prin aparitia unor edeme si a retentiei de apa.

Studiul la care facem referire a fost publicat in revista JAMA Pediatrics si a inclus mai mult de 1000 de copii (cu varste cuprinse intre 2 si 3 ani) inscrisi in programul CHARGE, de studiere a riscurilor de dezvoltare a autismului pe fondul geneticii si a mediului inconjurator. Cheryl Walker, asistent universitar in cadrul departamentului de obstetrica si ginecologie in cadrul Universitatii din California, a declarat in urma studiului ca s-au gasit destul de multe legaturi intre autism si preeclampsie. Mai mult, s-au descoperit legaturi solide intre un grad sever de preeclampsie si o posibla intarziere de dezvoltare intrauterina.

Chiar daca preeclampsia a fost denumit factor de risc pentru autism de mai mult timp, dovezile clinice nu au fost foarte concrete. Tocmai de aceea, studiul de mai sus a fost conceput in baza unor date clinice solide, tocmai pentru a se evidentia daca exista vreo legatura intre preeclampsie si autism si daca autismul este influentat in vreun fel de severitatea preeclampsiei. Asadar, in cadrul studiului au fost peste 500 de copii de ambele sexe diagnosticati cu autism, dintre care 200 prezentau intarzieri de dezvoltare. Elementul comun in cazul tuturor copiilor participanti a fost faptul ca toate mamele au fost diagnosticate in timpul sarcinei cu preeclampsie.

Insuficienta placentara

S-a constatat ca mamele copiilor care sufera de autism aveau sanse de doua ori mai mari sa aiba complicatii in timpul sarcinei pe fondul preeclampsiei. De asemenea, sunt sanse mari ca ele sa fi avut insuficienta placentara, preeclampsie severa sau chiar ambele, in comparatie cu mamele ale caror copii s-au dezvoltat normal.

De asemenea, copiii cu autism ale caror mame au suferit de preeclampsie aveau sanse mai mari sa aiba capacitate cognitive diminuate inca din perioada intrauterina. S-a constatat si o relatie intre preeclampsie si o dezvoltare fetala intarziata, chiar daca ulterior, copiii nu au dezvoltat autism, de regula pe fondul insuficientei placentare.

Cheryl Walker a explicat posibilele mecanisme prin care preeclampsia poate afecta dezvoltarea crerierului fatului. De exemplu, limitarea nutrientilor si a oxigenului produce un stres oxidativ, fapt care va stimula eliberarea proteinelor (prin proteinoliza) in circulatia materna, tocmai pentru a imbunatati circulatia per ansamblu.

Cheryl Walker a tinut sa mentioneze ca nivelul de detalii obtinute in urma programului CHARGE a permis depasirea granitelor anterior stabilite in domeniul acesta. Intrucat studiile singulare nu pot stabili cauzalitatea dintre preeclampsie si autism, cumuland datele obtinute se intareste necesitatea de a reduce preeclampsia, pentru a elimina din riscurile la care sunt expusi intrauterin fetii.
 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.