Bagan, Myanmar – descopera frumusetea Birmaniei

Home » Timp Liber » Destinatii de vacanta » Destinatii in Asia » Bagan, Myanmar – descopera frumusetea Birmaniei
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Bagan este un oras vechi situat in centrul Myanmarului (fosta Birmania), la sud-vest de Mandalay.

Aflat pe malul estic al raului Ayeyarwady, orasul este cunoscut pentru o vasta  zona arheologica in care au fost identificate peste 2.000 de monumente budiste.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Sit-urile sfinte din jurul vechiului oras Bagan includ si Templul Ananda  construit in 1091 si acoperit cu aur. Templul Ananda se afla la est de zidurile orasului vechi si este considerat o capodopera a arhitecturii din Bagan. Structura cladirii este ca a unui templu cu coridor simplu. Patru mari vestibule se deschid simetric in holurile de la intrare si inconjoara suprastructura centrala in care sunt sapate patru nise uriase. Intreaga incinta are o inaltime de 53 de metri iar pe fiecare parte are forma de cruce greceasca. In nisele care se afla in cele patru puncte cardinale se pot vedea imagini ale lui Buddha ilustrate pe lemn, slab luminate de fantele din acoperisul sanctuarului.

La aproximativ 1,5 km de templul Ananda, pe drumul principal spre Nyaung U, se afla Upali Thein sau sala de coordonare, ce poarta numele calugarului Upali. Cu toate ca este o constructie de caramida, se spune ca seamana cu multe din cladirile din lemn din Bagan. Acoperisul cladirii are doua randuri de creneluri si o pagoda in centrul sau. Dinastia Konbaung a efectuat renovari ample, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in acel context restaurand frumoasele fresce ale lui Buddha si povestile Jataka care impodobesc peretii.

Pe marginea drumului, langa fluviu, se afla Templul Abeyadana numit asa dupa prima sotie a lui Kyanzittha, cu care acesta s-a casatorit tanar fiind.  Abeyadana, originara din Bengal, a fost o adepta a buddhismului Mahayana. Frescele de pe peretii exteriori ai templului reprezinta Bodhisattva, sau viitorii Buddha, iar pe peretii interiori sunt imagini ale lui Brahma, Vishnu, Shiva, Indra si alti zei ai panteonului hindus.

Bagan este renumit, de asemenea, si  pentru peisajul pe care il ofera pagodele. Aici poti vedea sute si mii de pagode. Evident ca acesta este principalul motiv pentru care vrei sa ajungi la Bagan: vizitarea templelor si pagodelor!

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.