Balonarea – cauze si tratament
De foarte multe ori, in cabinetele medicilor de familie sau al celor de specilitate (medicina interna sau gastroenterologie) se prezinta pacienti impacientati datorita unui simptom tot mai des intalnit, acuzand o senzatie de balonare. Aceasta mai poate fi definita si ca o senzatie de presiune neplacuta in abdomen.
Balonarea este un simptom si nu o boala propriu-zisa si apare atunci cand volumul si presiunea din tubul digestiv este mai mare decat cea obisnuita in cavitatea abdominala. Balonarea poate sa se manifeste impreuna cu flatulenta, ceea ce se mai traduce prin gaze intestinale excesive si borborisme (zgomote intenstinale).
Urmareste-ne si pe Google NEWS
De cele mai multe ori, in zilele noastre, balonarea apare datorita unor obiceiuri alimentare nesanatoase. Principalii factori ar fi consumul mare de alimente grase sau de bauturi carbogazificate, fumatul, mestecatul gumei, anxietatea, mancatul prea rapid, stresul, consumul unor leguminoase ca broccoli, fasole sau varza. De aceea, atunci cand se prezinta la medic, pacientii trebuie sa ofere detalii in legatura cu propriile obiceiuri alimentare.
De asemenea, balonarea poate fi un simptom principal in unele boli functionale, cum ar fi colonul iritabil, dispepsia intestinala, aerofagia sau in unele infectii gastrointestinale aparute dupa tratamentele cu antibiotice, dar si in giardioza, boala celiaca ori in intoleranta la lactoza.
Exista cazuri cand balonarea poate sa apara in ciroza hepatica si chiar in insuficienta cardiaca. De aici rezulta faptul ca este foarte important relatarea simptomatologiei de catre pacient atunci cand acesta se prezinta la medic. Daca se datoreaza unor obiceiuri alimentare nesanatoase, se modifica modul de alimentatie (a se manca incet, fara indulcitori alimentari, renuntarea la guma) si stilul de viata (miscare, renuntarea la fumat).
Uneori balonarea poate fi insotita de diaree, constipatie sau varsaturi. In acest caz, medicul va poate recomanda coprocultura, colonoscopie, endoscopie, markeri pentru boala ceriaca si ecografie abdominala. Prezentarea la un specialist devine vitala cand bolnavul scade in greutate, are scaune cu sange sau picioare umflate.
Cand se foloseste tratamentul medicamentos trebuie sa stie ca el este unul simptomatic: tratament cu antispastice, cu agenti antispumanti (carbunele medicinal), cu laxative, antidiareice, probiotice si unele cazuri antibiotice, antidepresive (colon iritabil) si chiar terapii psihologice. Tratarea balonarii intr-un mod corect presupune mai intai de toate un consult de specialitate.