Biserica Invierii – Sankt Petersburg, Rusia
Biserica Invierii din Sankt Petersburg a fost construita pe locul unde imparatul Alexandru al II-lea a fost ranit mortal in anul 1881.
Edificiul a fost construit intre anii 1883 si 1907. Constructia bisericii a fost finantata aproape in intregime de catre familia imperiala si mii de alti donatori privati.
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Atat interiorul, cat si exteriorul bisericii este decorat cu mozaicuri incredibil de detaliate proiectate si create de cei mai importanti artisti rusi ai timpului (V.M. Vasnetsov, M.V. Nesterov si M. A. Vrubel).
Biserica a fost inchisa in anul 1930, cand bolsevicii au continuat ofensiva impotriva religiei, distrugand multe alte biserici din intreaga tara.
Edificiul a ramas inchis timp de peste 30 de ani si a fost in cele din urma redeschis in 1997. Azi detine toata gloria orbitoare de odinioara. Privita atat in interior, cat si de la exterior, este usor de inteles de ce ridicarea bisericii a costat aproximativ 4,6 milioane de ruble, cu mult peste bugetul alocat. Exteriorul reflecta imaginea bisericii Sf. Vasile din Moscova.
Biserica Invierii este atractia centrala a orasului si este usor de recunoscut. Cladirea a fost decorata, atat in interior cat si la exterior, cu aproximativ 7.000 de metri patrati de mozaicuri, cele mai multe dintre ele concepute de artisti importanti ai vremii. Desi majoritatea mozaicurilor descriu scene biblice si imagini de sfinti, unele dintre ele sunt doar tipare. Pline de culoare sunt si cupolele in forma de ceapa. Cupola centrala are o inaltime de 81 de metri.
In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, biserica a fost folosita ca depozit pentru legume, ceea ce a dus la numele sarcastic dat bisericii – mantuitorului de cartofi. Dupa razboi, biserica a fost folosita ca depozit de catre un teatru de opera din apropiere. In luna iulie 1970, gestionarea bisericii a trecut in patrimoniul Catedralei Sf Isaac, de atunci fiind folosita ca muzeu, iar incasarile extrem de profitabile au fost utilizate pentru restaurarea bisericii.