Busuiocul – aroma sanatatii
Toata lumea stie ce este busuiocul, aceasta planta cu o aroma intensa si placuta, folosita pentru improspatarea caselor, mai ales la tara, dar care se foloseste si in multe bucatarii din lume, mai ales in cele italiene.
Busuiocul este o planta foarte apreciata si cunoscuta pentru parfumul si gustul minunat. Se utilizeaza proaspat mai ales in celebrul sos pesto pentru paste, la decorarea preparatelor culinare, deserturilor sau a bauturilor racoritoare. Cine n-a baut macar o data un suc proaspat de rosii, cu un pic de sare si busuioc, a pierdut o delicatesa.
A fost privit mereu ca o planta aromatica, dar pentru cine nu stie, busuiocul are proprietati medicinale si este un pretios ajutor natural in diverse boli.
Busuiocul este o sursa bogata in toate substantele necesare unui organism sanatos si anume: apa, grasimi, proteine, zaharuri, saruri minerale gen fier, fosfor, potasiu, cupru, calciu, sodiu, zinc si bineinteles binefacatorul magneziu. Vitaminele sunt si ele bine reprezentate de vitamina A, vitamina B, vitamina E, vitamina C (acidul ascorbic) si destui aminoacizi.
Avand toata aceasta bogatie de substante benefice, busuiocul este antioxidant, antiinflamator, detoxifiant, antiseptic, analgezic, antidepresiv. I-au fost recunoscute meritele pentru fortificarea sistemului imunitar. Si lista nu se opreste aici.
Iata detaliate, cateva proprietati tamaduitoare:
Bune rezultate in tratamentul artritei
Artrita este o boala crunta care ataca articulatiile. Proprietatile busuiocului reusesc sa reduca ingrosarea articulatiilor si a inflamatiilor si sa aline durerile produse de manifestarile artritei. Meritul este al substantei continuta de busuioc si anume eugenol, care da busuiocului si aroma caracteristica.
Tratament pentru diabet
Busuiocul regleaza valorile zaharului din sange si este foarte util in diabet. O reteta straveche spune ca trebuie sa usuci si sa macini radacini de busuioc si pudra obtinuta o pui de seara intr-un pahar cu apa si dimineata bei lichidul obtinut. Proportia este de o lingurita de pudra la un pahar cu apa. Se bea dupa masa.
Eficient pentru vitiligo
Vitiligo este o boala a pielii care are ca efect depigmentarea ei, pentru ca celulele care produc melanina (pigmentul pielii) sunt distruse partial sau total. Boala este cauzata de mai multi factori printre care si de factorul stres. Busuiocul este foarte util in tratarea stresului si bolii vitiligo. Cercetatorii au stabilit ca extractul din frunze de busuioc amestecat cu sucul de limeta stimuleaza productia de melanina din piele.
Mod de folosire: Sucul proaspat stors din frunze de busuioc se amesteca foarte bine cu zeama de limeta si se aplica pe petele albe de pe piele.Se tine 10 minute si se spala cu grija. Se aplica de 3 ori pe zi dar rezultate vizibile vor fi cam in 6 luni, insa merita incercat.
Sistem nervos mai sanatos
Busuiocul fortifica sistemul nervos si calmeaza starile de anxietate si nervozitate si este util in insomnie. Incearca sa pui un saculet cu busuioc langa cap atunci cand dormi, si vei fi uimit ce somn odihnitor vei avea.
Are rezultate notabile in tratamentul anemiei
Cu asa bogat continut de multivitamine, potasiu, fosfor si mai ales fier, busuiocul stimuleaza producerea de globule rosii si este de ajutor pentru persoanele cu probleme de anemie. Mai ales primavara este momentul ideal sa incepi o cura cu ceai de busuioc.
Aparatul respirator va fi mai curat
Bolile aparatului respirator sunt multe si cauzate de diferite substante prezente in aer, apa, pamant.
Cele mai dese si comune sunt racelile si gripele, cu toate manifestarile lor neplacute. Si aici vine in ajutor incredibilul busuioc. O lingura de sirop de busuioc va reusi sa calmeze si cea mai incapatanata tuse, iar in bronsita si raceala este folositoare mestecarea frunzelor precum si bautul nelipsitului ceai de busuioc cu care poti sa faci si gargara.
Fara dureri de cap
Deoarece imbunatateste circulatia cerebrala, busuiocul este indicat in dureri de cap de orice natura. Pentru asta te ajuta ceaiul facut dintr-o lingurita plina-varf cu busuioc uscat pus intr-o cana de apa fierbinte si lasat 10 minute la infuzat. Iti va disparea si oboseala mentala chiar si migrenele de natura biliara sau renala.
Leac stravechi impotriva caderii parului
Se toarna 1 litru de apa peste 150 grame de frunze proaspete de busuioc si se lasa la infuzat timp de 20 minute. Se filtreaza, se imbuteliaza si se pastreaza intr-un loc uscat intunecos si racoros. Se foloseste in fiecare zi ca lotiune pentru par.
Nu in ultimul rand, iata si un sfat pentru casa, nu pentru corpul tau: Daca vreti sa indepartati din casa insectele nedorite gen muste si tantari tineti un vas cu busuioc in zona ferestrelor.