Desi o formula de calcul generica, pentru incadrarea unei persoane intr-o anume categorie de risc, Indicele de masa Corporala poate fi o buna metoda de a afla numarul de kilograme pe care o persoana ar trebui sa le piarda sau sa le castige pentru a dobandi greutatea ideala in raport cu inaltimea sa.
Categorii de risc dupa IMC
IMC poate fi utilizat cu succes pentru stabilirea masei corporale atat la barbati cat si la femei, nefiind insa utilizata in cazul copiilor femeilor insarcinate sau a sportivilor cu o masa musculara foarte dezvoltata (ex Culturisti)
Asa cum bine este stiut, greutatea si starea de sanatate a unui individ sunt intr-o continua interdependenta. Asa cum o sanatate de fier are o influenta benefica asupra greutatii corporale, o masa peste limite poate avea o influenta nefasta asupra starii de sanatate.
Calculul Indicelui de masa corporala este definit de masa corporala inpartita la patratul inaltimii individuale.
O greutate peste limitele unanim admise in lumea medicala poate duce la o serie de boli grave precum:
- Boli cardiovasculare
- AVC – accident vascular cerebral
- Hipertensiune
- Insuficienta cardiaca
- Infarct miocardic
- Diabet zaharat
- Afectiuni inflamatorii articulare
- Obezitatea poate fi deasemenea un factor declansator al anumitor tipuri de tumori maligne.
Important de stiut este faptul ca un Calculator de masa corporala ofera rezultate pur informative. Indicele de masa corporala va fi utilizat doar impreuna cu alte analize specifice care pot stabili cu exactitate un potential risc pentru sanatate.
Referinte: