Castanele comestibile – o alegere inteleapta

Home » Sanatate » Nutritie » Castanele comestibile – o alegere inteleapta
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Cei mai multi dintre noi cunosc castanul pentru umbra pe care o aduce acesta, prin parcuri sau pe la vreo margine de padure, insa exista destul de multi oameni care il apreciaza pentru altceva – fructele sale delicioase, cu o aroma speciala.

Dincolo de gust, acestea sunt si hranitoare, cu un continut foarte mare de carbohidrati complecsi, vitamine si minerale, fiind de ajutor si pentru sanatate si stare de bine.




Atentie insa: nu toate castanele sunt comestibile, doar cele asa-zis “domestice”, nu si cele “salbatice”. Cum le deosebim? In primul rand, cele salbatice sunt mai des intalnite, cele pe care le gasim de obicei prin parcuri – mai rotunde si dure, fara acel “mot” caracteristic castanelor “bune”. Daca nu stii sa le alegi, cel mai bine este sa nu le culegi tu, ci sa le cumperi.

Odata cumparata insa, afla ca poti face adevarate “minuni” cu ele, atat din punctul de vedere al gustului, cat si al efectelor asupra sanatatii tale.

castane comestibile

Iata 5 moduri de a folosi castanele care sigur iti vor aduce un pic de savoare in viata:

Castane coapte


E cea mai simpla forma de preparare a castanelor si, spun unii, si cea mai gustoasa. Cum procedezi cand vrei sa coci castane? Se cresteaza fructele si se pun intr-un cuptor incins, intr-o tava intinsa. Se lasa castanele sa se coaca timp de 30-40 minute, dupa care se scot din cuptor si se tin acoperite pret de cateva minute ca sa se decojeasca mai usor. Sunt foarte sanatoase iar gustul este grozav. Ca sa nu mai vorbim de mirosul nemaipomenit.

Dulceata de castane


Ai nevoie de:  2 kg castane decojite, 1,5 kg zahar, scortisoara,esenta vanilie si rom .

Castanele se fierb, se decojesc si se mixeaza pana devin o pasta.

Pasta rezultata se fierbe impreuna cu zaharul, la foc mic, timp de 30 minute. La sfarsit adaugi romul si vanilia,amesteci bine si pui dulceata in borcane sterilizate in prealabil.

Gaina umpluta cu castane


Ai nevoie de: o gaina mare , 500 g castane coapte ,100 g kaizer,1 ceapa, 200 g ciuperci, 1 lingurita cimbru,1 lingura patrunjel tocat, ulei,sare,piper.

Se calesc ciupercile in putin ulei si se lasa sa se raceasca. Se da gaina in interior si exterior cu sare si piper.
Se prajeste kaizerul pana devine crocant. Se adauga ceapa si patrunjelul si se mai prajeste 5 minute. Se adauga castanele coapte si taiate bucati,ciupercile calite, piper si putina sare. Se umple gaina cu acest amestec si se prinde cu scobitori.

Se pune la cuptor intr-o tava unsa cu ulei si putina apa, timp de 2 ore. Se stropeste mereu cu sosul format in tava.

Dovlecei umpluti cu castane


Ingrediente: 6 dovlecei lungi si subtiri,3 lingurite ulei, 2 cepe mari tocate, 1 cana castane decojite si tocate, o legatura de patrunjel proaspat tocat, 2 linguri vin alb sec, 2 linguri pesmet,sare si piper, dupa gust, putina branza pentru ras pe deasupra (daca ai).

Se taie dovleceii in lungime, se scoate miezul lor. Se caleste ceapa in ulei, se adauga miezul de la dovlecei, castanele tocate, patrunjelul, vinul, si se fierb 5 minute. Se ia de pe foc, se pune sare si piper dupa gust, si se amesteca cu putin pesmet sau in lipsa lui, cu bucatele de paine prajita (crutoane). Se umplu dovleceii cu compozitia rezultata, se pun intr-o tava unsa, se presara branza pe deasupra si se dau la cuptor 15-20 minute. Sunt buni si calzi si reci.

Piure de castane


O mancare consistenta, folosita mai ales cand vrem sa le oferim ceva hranitor celor mici, e piureul de castane. Ingrediente: jumatate de kilogram de castane fierte, 300 de ml de lapte (depinde de consistenta pe care o doresti), cateva linguri de zahar (la fel, depinde de cat de dulce vrei sa fie preparatul), o aroma la alegere (vanilie, rom sau ce altceva te indeamna gusturile tale).

Sunt doua variante de gatire aici – fie il faci precum faci cu piureul de cartofi, adica fierbi pana devine o pasta pe care apoi o pasezi, fie alegi varianta mai sofisticata, la aburi.

Astfel, fierbi apa intr-un vas deasupra caruia pui un vas din sticla rezistenta unde amesteci componentele, in afara de arome, care trebuie puse la sfarsit. Atentie, laptele nu trebuie pus tot din prima, ci adaugat treptat – 100-200 de ml la inceput, apoi restul.

Te-am convins sa incerci gustul castanelor? Nu ezita, atunci! Facute bine, sunt printre cele mai bune lucruri pe care le poti manca intr-o viata de om.




 Robert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.