Catina – fructul care-ti da energie si vitalitate

Home » Sanatate » Nutritie » Catina – fructul care-ti da energie si vitalitate
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

In antichitate, in timp de razboi, catina era folosita pe post de aliment energetic ce se dadea soldatilor. In zilele noastre este la rang de cinste in alimentatie, cosmetica si fitoterapie. Spre exemplu, restaurantele pretentioase se foloseste un sos dulce de catina ce se serveste impreuna cu somonul.

Catina este un arbust spinos si ramificat ce poate ajunge si la 6 m inaltime si este plin de o multime de  fructe mici de culoare rosu-portocalie.

Micile fructe de catina sunt greu de recoltat din cauza tepilor arbustului dar pe vremuri tocmai tepii il faceau sa fie folosit pe post de gard al gradinilor. Chiar daca sunt dificil de cules, aceste bobite colorate au foarte multe proprietati terapeutice utile sanatatii noastre.

Catina este tonica, remineralizanta, antioxidanta, cicatrizanta, astringenta, antiinflamatorie si contine acizi, flavonoide, betacaroten, pectina, tanin, toata gama de vitamine dar in special minunata vitamina C care este in proportie foarte mare(685 mg/100 g catina).

catina

Bobitele de catina au gust dulce-acrisor si se folosesc si la prepararea sosurilor, la dulceturi, in deserturi, lichioruri si sucuri. Se spune ca daca inghiti in fiecare dimineata o lingura de bobite de catina,nu se va prinde nicio raceala de tine sau daca bei un pahar de suc de catina proaspat stors si aromatizat cu miere, iti deschizi poarta spre sanatate.

Sa urmarim impreuna 7 motive pentru a consuma catina:

Intareste si protejeaza  sistemul imunitar


Un sistem imunitar slabit inseamna lipsa de vitamine si minerale. Daca aveti sistemul imunitar slabit trebuie sa consumati suc de catina sau catina preparata cu miere. Catina are o bogatie de antioxidanti  mult mai mult decat orice alte fructe sau legume proaspete. Antioxidantii sunt necesari pentru intarirea sistemului imunitar si pentru neutralizarea radicalilor liberi prezenti in corpul nostru si cauzati de prezenta toxinelor pe care le mancam sau inspiram dar si a stresului.

Simpla si celebra reteta de catina cu miere este buna pentru intarirea imunitatii si pentru tratarea anemiei la copii. Este usor de preparat: se spala bobitele de catina, se pun intr-un borcan de sticla, se toarna miere cat sa le acopere si se lasa la macerat 7 zile, timp in care se amesteca zilnic. Apoi se consuma in fiecare dimineata cate o lingurita inainte de micul-dejun.

Stimuleaza gandirea


Incepem cu un sfat: Mananca in fiecare zi aceste bobite sanatoase si ti se va imbunatati capacitatea creierului de aici si pana la batranete. Datorita substantelor cu efect antioxidant ce lupta impotriva radicalilor liberi, se incetinesc pierderile de memorie datorate varstei.

Inima sanatoasa


Catina reduce nivelul de colesterol din organism si curata arterele, regland tensiunea. Consumul zilnic de catina impiedica formarea placilor de aterom pe artere si reduce  riscul de infarct, fiind un adevarat aliat pentru persoanele cu hipertensiune. Pentru scaderea tensiunii se pot lua 5 linguri de suc de catina proaspat stors.

Regleaza glicemia


Catina are indice glicemic scazut si fibre. Daca ai deja diabet, incearca sa faci o cura cu suc de catina proaspat stors si vei vedea ca ajuta in mare masura la reglarea nivelului de zahar in sange.

Reduce riscul anemiei


Cand se descopera o scadere a concentratiei de hemoglobina din sangele periferic , poate insemna inceputul unei boli. Acidul folic si fierul continut in catina, sunt un aliat pretios impotriva anemiei deoarece sintetizeaza  globulele rosii iar impreuna cu vitamina C reduc riscul anemiei De aceea catina este folosita si in convalescenta.

Slabesti sanatos


Polifenolii continuti de catina au rol detoxifiant si oxideaza grasimile contribuind mai ales  la reducerea grasimii abdominale, regland metabolismul.  Continand putine calorii dar fiind bogate in fibre vegetale, bobitele de catina, chiar daca sunt acrisoare-amarui, pot fi folosite ca gustare si cand esti la dieta. Pentru a deveni mai dulce, catina se tine in congelator cateva zile.

Fac pielea frumoasa


Pe langa altele, catina contine vitaminele A si E care repara leziunile pielii.Concluzia? Vitalitatea pielii noastre poate fi redata si de preparatele cu catina.

Iata o reteta pentru o masca naturala: amestecati 2 lingurite cu  bobite de catina zdrobite in blender, 1 cescuta cu zahar brun si 3 linguri cu suc de lamaie. Pielea va deveni mai ferma si stralucitoare.

Deoarece catina este bine tolerata de catre organism, pentru a fi mai sanatosi, haideti sa ne oprim privirea si asupra acestor miraculoase fructe.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.