Ce acte sunt necesare pentru cununia civila?

Home » Familie & Relatii » Nunta » Ce acte sunt necesare pentru cununia civila?
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Cununia civila reprezinta pasul prin care viitorii miri consfintesc legalizarea relatiei lor in scopul intemeierii unei familii.

Acest act de vointa este liber exprimat in fata ofiterului starii civile din localitatea (sau sectorul, in cazul in care vorbim de Bucuresti) de domiciliu a sotilor.

Acte necesare pentru cununia civila


 

1. Documentele care atesta identitatea in original + copie. In cazul in care unul dintre soti este cetatean strain, este necesar sa se prezinte pasaportul in original, valabil la data la care se depun actele

2. Certificatele de nastere (original + copii)

3. Declaratia de casatorie (Anexa nr. 23 din Metodologia cu privire la aplicarea unitara a dispozitiilor in materie de stare civila, aprobata prin H.G.R. nr. 64/2011- poate fi descarcata online sau se poate completa direct la Primarie, in momentul in care depuneti actele. In aceasta declaratie trebuie mentionat numele pe care sotii, de comun acord, aleg sa il poarte dupa casatorie.

Acte necesare pentru cununia civila4. Declaratie pe propria raspunedere potrivit modelului regasit in Anexa 27 din Metodologia cu privire la aplicarea unitara a dispozitiilor in materie de stare civila, aprobată prin H.G.R. nr. 64/2011 din care sa rezulte ca cei doi viitori soti nu au cunostinta de impedimente legale de natura sa impiedice casatoria.

5. Certificatele medicale care atesta ca cei doi sunt apti medical in vederea intemeierii unei familii (completat pe formulat tip). Atentie, valabilitatea acestor certificate este de doar 14 zile.

6. In cazul in care unul dintre soti a mai fost casatorit, este necesat sa prezinte dovada desfacerii casatoriei (sentinta de divort definitiva si irevocabila, copie dupa certificatul de deces al fostului sot sau certificatul nastere sau de casatorie cu mentiunea de desfacere a casatoriei)

7. Autorizarea instantei de tutela din circumscriptie (in cazurile in care se impune legal)

8. In cazul impedimentelor legate de varsta matrimoniala, mai trebuie prezentate dovada incuviintarii parintilor, respectiv a tutorelui si autorizarea instantei tutelare.

Varsta minima la care doi tineri se pot casatori este de 16 ani la femei, respectiv 18 ani la barbati.

9. In cazul in care se doreste incheierea casatoriei in afara sediului primariei (oficiului de stare civila) este necasara aprobarea primarului (modelul prevazut in anexa 244 din Metodologia cu privire la aplicarea unitara a dispozitiilor in materie de stare civila) precum si prezentarea documentelor justificative.

Odata intocmit dosarul cu acte necesare pentru cununia civila puteti il puteti depune, casatoria putandu-se incheia legal la 10 zile distanta de momentul afisarii declaratiei de casatorie.
 Ramona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.