Ce este Iridologia?

Home » Sanatate » Terapii alternative » Ce este Iridologia?
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Multe dintre voi s-au intrebat probabil ce ce anume este iridologia si la ce serveste ea.

Iridologia – Scurta istorie

Urmareste-ne si pe Google NEWS


In principiu, aceasta „stiinta” se ocupa cu metodele de diagnostic aparute prima data in cadrul lucrarii Chiromatica Medica, apartinand lui Phillippus Meyeus, in jurul anului 1600 si se presupune ca aceasta metoda de diagnostic a fi fost, la un moment dat, folosita chiar si de egipteni, insa nu exista dovezi concrete asupra acestui fapt.

Continuatorul acestei teorii s-a numit Ignaz von Peczely, inspirat fiind de o pasare ce prezenta o pata neagra in iris, rezultata a unui piciorus rupt. Vazand, dupa ceva vreme, aceeasi problema la un pacient uman, a dezvoltat o adevarata teorie potrivit careia diagnosticul unei boli sau afectiuni se poate stabili prin simpla vizionare a irisului. Cu toate acestea, Peczely nu s-a bucurat de prea mare sustinere din partea colegilor de breasla, cu atat mai mult cu cat nici propriul sau nepot nu i-a aprobat cercetarile, afirmand ca este vorba despre cercetari nefondate lipsite de veridicitate. Ceva mai tarziu, Bernard Jensen a continuat promovarea acestor pseudocunostinte despre irodologie pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Ce este, mai exact, iridologia?


Oficial vorbind, aceasta se refera la diagnosticarea fara temei medical a bolilor prin studierea irisului pacientului. Orice umbra sau forma nenaturala ar putea fi interpretata ca o afectiune, crezandu-se cu tarie ca ochii sunt oglinda sufletului iar orice afectiune de orice natura isi are automat leacul in suflet.

De asemenea, se spune ca aceasta practica ar fi in stransa legatura cu acupunctura, desi lipsita de orice baza stiintifica, spre deosebire de acupunctura care a devenit deja in mod oficial o stiinta.

Iridologie

Irodologia este, in general, considerata o pseudostiinta, intrucat nu are temei stiintific, ea bazandu-se in mare parte pe diagnostice date la nimereala, ajungandu-se la aceasta concluzie dupa ce, un centru de epidemiologie si cercetare din Olanda a supus la test o echipa de irodologi, dovedind ca acestia se bazeaza numai pe presupuneri si nu pe fapte concrete.

Astfel, pana cand adeptii iridologiei vor reusi sa convinga ca aceasta teorie are o baza concreta si ca nu se bazeaza numai pe presupuneri, aceasta teorie va ramane la stadiul de joaca de copii, neconfirmata si neacceptata de autoritatile in domeniu.

Cu toate astea, acest lucru nu atesta faptul ca irodologia este total lipsita de adevar. Sa ne amintim ca toate stiintele si teoriile care la un moment dat au schimbat lumea au avut nevoie de timp pentru ca omenirea sa se adapteze la acestea.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.