Cele mai comune mituri in ceea ce priveste mersul la psiholog

Home » Sanatate » Generalitati » Cele mai comune mituri in ceea ce priveste mersul la psiholog
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Societatea actuala este definita de numeroase transformari si evolutii ce se reflecta si in plan psihologic asupra individului.

Conflictele ce se ivesc in familie, cat si cresterea tot mai mare a nevoii de afectiune creeaza pentru orice persoana diverse dezechilibre interioare care nu pot fi armonizate prea usor.
Pe fondul acestor probleme, se contureaza tot mai accentuat necesitatea de a trece pragul cabinetului unui psiholog Bucuresti. Cu toate acestea, o mare majoritate a oamenilor au parere deformata privind mersul la psiholog si continua sa trateze aceasta profesie cu o oarecare doza de neincredere. Motivele care stau la baza acestor conceptii sunt mai multe, dar in mod special este educatia pe care am primit-o si care ne-a alimentat ideea ca orice problema se rezolva in particular fara vreun ajutor din afara. De asemenea, si fimele sau emisiunile TV au distorsionat de foarte multe ori imaginea psihoterapeutului, asociindu-l adesea cu rezolvarea unor probleme mintale severe.

Toate acestea au determinat ca astazi sa circule diverse mituri cu privirea la activitatea psihologului, mituri care in diverse situatii formeaza o bariera pentru unii din cei care ar intentiona sa se orienteze catre un specialist din domeniul psihoterapeutic.

Iata care sunt cele mai cunoscute prejudecati legate de mersul la psiholog!

Psihologul nu poate intelege prin ce trec eu!

Datorita faptului ca profesia unui psiholog este de a lupta impotriva problemelor, deseori este vazut ca o persoana care traieste intr-o lume perfecta si care ofera sfaturi doar dupa carte fara a intelege nevoia individului in profunzime. Acest lucru este fals in totalitate deoarece psihologul in calitate de om traieste numeroase experiente ca oricine altcineva. Rolul psihologului este acela de a ghida, de a insoti clientul din fata lui sa invete sa se ajute singur, sa isi gaseasca  solutiile la problemele pe care le intampina. Isi pune cunostintele si experienta in slujba clientului, insa tot clientul este cel care isi va gasi rezolvarile potrivite situatiei sale

Mersul la psiholog tradeaza o forma de alienare mintala!

Aceasta gandire se gaseste de foarte multe ori in randul reprezentantilor sexului masculin care din orgoliu prefera sa eticheteze mersul la psiholog cu astfel de aspecte negative. Psihoterapia reprezinta solutia care tocmai previne instalarea unor afectiuni psihice prin faptul ca identifica niste cauze si totodata gaseste solutiile optime atunci cand se declanseaza un conflict.

Toata lumea imi va cunoaste problemele!

Cabinetul psihologului nu poate fi asociat cu toata lumea deoarece aceste reprezinta un spatiu inchis unde dicteaza confidentialitatea si securitatea. Reperele morale ale psihoterapeutului isi au fundamentul intr-o discretie absoluta. Nu doar ca nimic din continutul sedintelor nu va fi divulgat, ci nici macar identitatea niciunuia dintre clienti nu va fi dezvaluita public. De cele mai multe ori se intampla ca odata ce beneficiile psihoterapiei sa fie evidente, oamenii sunt cei care se mandresc si nu mai fac din asta un secret, ba chiar recomanda celor apropiati.

Un duhovnic este mai bun decat un psiholog!

Convingerile romanilor se bazeza foarte mult dogmele crestin-ortodoxe, ceea ce ii face sa aiba cea mai mare incredere in reprezentantii Bisericii. Acest aspect nu este unul gresit, insa exista situatii in care omul are nevoie de anumite sfaturi care sa se adapteze mai bine vremurilor si nevoilor actuale fara a simti ca gresesc. Un duhovnic tinde de cele mai multe ori sa recomande doar lucruri care respecta cu cat mai mare fidelitate normele crestine. Specialistii sunt de acord ca pentru existenta unei armonii interioare si exterioare trebuie sa se imbine cele doua forme de consiliere, respectiv cea pastorala cu cea psihologica.

Este mai simplu sa recurg la pastile!

Adevarul este ca apar tot mai multe tratamente si pastile care spun ca indeparteaza stresul si asigura o gandire pozitiva. Cei care prefera aceasta varianta realizeaza ulterior ca nu au procedat deloc bine. In primul rand, psihicul nostru nu are nevoie de pastile atunci cand trece printr-o suferinta, ci de o consiliere profesionala care sa il ajute sa capete noi perspective. De asemenea, aceste tratamente ajung de cele mai multe ori sa produca dependenta deoarece contin substante ce nu sunt recomandate sub nicio forma a fi conumate in exces.

Psihoterapia permite experimentarea unor noi viziuni, modele de comportament sau relationare, toate astea intr-un spatiu sigur, securizat, unde nu trebuie sa existe frica de critica sau prejudecata alaturi de psiholog care poate fi numit garantul realitatii.

Urmareste-ne si pe Google News

 Patricia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.