Atunci cand avem grija de sanatatea noastra, trebuie sa avem in primul rand grija atunci cand mancam. Pe masura ce apar tot mai multe informatii despre nutritie, despre diferite mancaruri exotice cu efecte extraordinare, lumea e tot mai tentata sa le cumpere, uitand uneori ca unele din cele mai bune alimente pentru sanatate sunt chiar cele care sunt sub nasul nostru, dar le ocolim.
In timp ce pe unele le lasam deoparte de teama ca ne vor afecta social, la altele renuntam pentru ca ni se par lipsite de calitati. De fapt, unele din cele mai banale alimente sunt printre cele mai pline de beneficii, putand aduce corpului vitamine, minerale, fibre, proteine si alte elemente absolut necesare unei vieti sanatoase.
Mai jos, o lista cu alimente pe care obisnuim sa le ocolim – fara a ne da seama ce eroare facem:
Ceapa
Desi toata lumea stie ca ceapa da gust mancarurilor, multi o evita dintr-un motiv evident: mirosul neplacut pe care il produce. Cu toate astea, ceapa are numeroase beneficii: efect antibiotic, antiviral, plus o serie de antioxidanti care subtiaza sangele, elimina cheagurile, cresc colesterolul „bun”, il scad pe cel „rau”, scad triglicerifele, lupta cu astmul, bronsita, diabetul, detoxifiaza organismul, sunt surse excelente de sulf si vitamina C si chiar previn unele tipuri de cancer.
E greu de gasit o leguma care sa aduca atatea beneficii. Trebuie sa retinem insa ca aceste efecte se produc atunci cand ceapa e consumata cat mai aproape de starea ei naturala, proaspata, nu si cand, spre exemplu, facem din ea „prajeala”.
Usturoiul
Usturoiul, evitat si el din aceleasi motive ca si ceapa, poate fi considerat „varul mai mare” al acesteia, dat fiind ca efectele sale benefice sunt chiar mai puternice. Pe langa cele deja mentionate la ceapa, pe care si usturoiul le are in totalitate, putem adauga faptul ca e un remediu pentru alergii, probleme respiratorii, ajuta la slabire, la absorbtia fierului, in cazul durerilor de dinti, infectiilor pielii si asa mai departe.
Un adevarat „medicament vegetal”.
Ca si in cazul cepei, cele mai importante beneficii ale usturoiului apar daca e consumat crud. Si tot la fel ca la aceasta, seara e cel mai bun moment, pentru a ne proteja de efectele sale neplacute in societate.
Fasolea
Vazuta ca un element „problematic” din cauza balonarilor si gazelor pe care le produce, fasolea are atat de multe lucruri bune incat micile neajunsuri „palesc”, prin comparatie.
Fasolea e o sursa excelenta de proteine si carbohidrati complecsi, aducand si un aport foarte important de fibre vegetale, atat insolubile (cele care ajuta la digestie) cat si insolubile (cele care reduc zaharul din sange).
Pe langa asta, are si multe vitamine si minerale. Cateva din aceste elemente care sunt prezente in fasole in cantitati mari: vitamina B, magneziu, calciu, potasiu.
La ce ajuta continutul sau? Reduce sansele aparitiei diabetului si cancerului, reduce colesterolul, ajuta la slabire si e o sursa de energie.
De retinut ca, printr-o fierbere adecvata, se pot elimina si riscurile efectelor nedorite ale fasolei.
Salata de varza rosie
Nici varza rosie nu are chiar popularitatea pe care o merita. Din pacate, asta pentru ca greu vei gasi o leguma mai utila. In varianta „cruda”, cea mai putin folosita, ea e plina „ochi” de vitaminele K, C, B6, B1, B2, B3 si de minerale precum manganul, potasiul ori calciul si de nenumarati (alti) antioxidanti. Aproape ca nu exista vitamine si minerale pe care sa nu le contina in cantitati cel putin „decente”. De asemenea, varza e plina de fibre care ajuta mult in slabire.
Cum se traduce asta: efecte antiinflamatorii, de prevenire a cancerului si de sustinere a sistemului cardiovascular si lista se poate lungi cu alte zeci de asemenea beneficii
Semintele, „bomboanele agricole”
Oricat de populare sunt pentru o parte a populatiei, mancatul semintelor e vazut de alta ca o mostra de prost gust. De fapt, toata lumea ar trebui sa manance seminte de dovleac sau floarea soarelui, insa in varianta cruda, fara sare, intrucat aduc numai lucruri bune pentru sanatate.
Dincolo de fibre, carbohidrati complecsi si chiar proteine vegetale, si cantitatile neasteptat de mari de vitamine si minerale, semintele mai aduc ceva: grasimi foarte sanatoase, din acelea de care corpul are neaparata nevoie si care se obtin greu din alimentatia noastra obisnuita, bogata mai ales in grasimi nesanatoase.