Celulele stem, intre mit si realitate

Home » Sanatate » Generalitati » Celulele stem, intre mit si realitate
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Ca celulele stem sunt singura salvare pentru o serie de boli incurabile este un fapt unanim acceptat de lumea medicala.

In schimb, ca celulele stem sunt un panaceu universal e deja o alta poveste. Va trece inca mult timp pana ce se va demonstra aceasta teorie.

Plecand de la prima premisa, din ce in ce mai multi parinti aleg sa recolteze la nastere celulele stem din cordonul ombilical si stocarea acestora intr-una din bancile de celule stem aparute precum ciupercile dupa ploaie in ultimul deceniu.

Care este insa realitatea prezentului? Pot ele fi salvarea copilului nostru in cazul in care fereasca Dumnezeu avem nevoie?

Raspunsul corect este si DA si NU. Potrivit specialistilor, sansele ca aceste celule stem sa fie utilizate pe parcursul vietii copilului sunt de 0.001.

Desi studiile clinice arata clar potentialul celulelor stem in vindecarea unor cumplite maladii, vremurile cand aceste terapii vor fi aplicate la scara larga pe subiecti umani sunt destul de indepartate. In prezent, celulele stem prelevate din sangele cordonului ombilical se folosesc pentru tratarea unui numar destul de restrans de boli, asta in ciuda marketingului destul de agresiv si uneori lipsit de etica al agentilor de vanzari ai marilor banci de stocare.

Ramane acum intrebarea: Se merita oare investitia in prelevarea si stocarea celulelor stem, investitie care uneori depaseste 1000 de Euro ? La aceasta intrebare poate raspunde doar fiecare parinte, individual.
 Demoiselle