Conditiile de creditare nu se vor relaxa prea curand

Home » Stiri » Conditiile de creditare nu se vor relaxa prea curand
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Reticenta bancilor fata de credite continua, conform unui studiu Fitch care a plasat Romania drept una dintre tarile cu cel mai slab nivel in materie de acordare de credite din intreaga Europa Centrala si de Est.
Bancile din Romania nu sunt motivate sa relaxeze conditiile de creditare pentru ca au castiguri deloc neglijabile chiar si cu criteriile severe de selectie pe care le impun. In tara, diferenta dintre dobanzile la depozite si cele de la credite este una nemaiintalnita in zona. La un credit obisnuit, marja de profit a unei banci din Romania este cuprinsa intre 10% si 15% dintre care 6% provin din dobanda, cu 2% mai mult decat in Ungaria si cu 4% mai mult decat in Polonia.

casa

Tot in raportul publicat de agentia de rating Fitch se arata si discrepanta dintre profiturile operationale ale bancilor si sumele pe care acestea le au in conturi. Profiturile operationale sunt mai mari, insa profiturile reale sunt aproape de 3 ori mai mici decat in Ungaria si de 30 de ori mai mici decat in Polonia.

In aceste conditii, bancherii din Romania isi mentin reticenta fata de acordarea de credite in conditiile in care rata creditelor neperformante sare de 20%, un alt record negativ inregistrat fata de tarile vecine precum Polonia unde creditele restante reprezinta doar 6% din totalul creditelor acordate.

Aceste credite neperformante sunt responsabile pentru diferenta dintre profitul operational de 2 miliarde de euro si suma de 110 milioane de euro ramasa in conturile bancilor. In 2013, Romania a trebuit sa faca provizioane pentru acoperirea riscurilor in valoare de peste 7,5 miliarde de euro.

Sursa: www.GIMO.ro

Credit Foto: Universal Pops (David) / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)
 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.