Cozonac neframantat cu cacao, nuci si stafide
Bunica spunea ca pentru a iesi pufos, cozonacul trebuie framantat „ca la carte”. Probabil acesta este si motivul pentru care majoritatea alegem cozonacul din comert in detrimentul celui de casa. In cele ce urmeaza va voi prezenta o reteta extrem de simpla de cozonac neframantat, care, va asigur, iese la fel de pufos precum unul pregatit dupa retetele vechi traditionale.
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Ingrediente:
- Faina de cozonac (000) – 1kg
- ~300 gr zahar
- ~jumatate de pachet de unt gras (80% grasime)
- 5 oua
- 1 pahar de lapte
- 5-6 linguri de untdelemn
- 4-500 gr nuca
- Drojdie – 1 pachet de 50 gr
- Cacao -4-5 linguri
- Stafide ~200 gr
- Esenta de rom
- Coaja de lamaie si portocala
Mod de preparare:
- Se separa ouale iar albusurile se bat impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar, amestecandu-se cu nuca, stafidele si cacaoa (aceasta este „crema” cu care vom umple cozonacii)
- Intr-un bol (eu folosesc un lighenas de inox) se varsa faina, facandu-se un mic crater in care vom pune laptele si drojdia si un pic de zahar la „dospit”.
- Dupa ce drojdia este dizolvata, adaugam restul de zahar, esenta de rom si cojile de lamaie si portocala rase., un praf de sare, untul topit si uleiul, amestecand pana ce toata faina este incorporata in aluat. Daca este necesar, puteti sa mai adaugati putina apa calduta.
- Acoperati ligheanul cu o folie si lasati la dospit aproximativ o ora.
- Impartiti aluatul in patru parti egale, pe care le intindeti cu sucitorul (exact ca pe o foaie de taitei). Umpleti cu crema de nuci stafide si cacao si rulati ca pe placinta. Impletiti doua rulouri si asezati in tava bine unsa. Procedati la fel cu celelalte doua bucati (compozitia pentru cea de a doua tava) .
- Lasati cozonacii astfel formati inca o ora la temperatura camerei acoperiti cu un prosop, dupa care ungeti cu ou batut si dati la cuptor circa o ora.
Asta este tot. La final veti avea doi cozonaci pufosi de care veti fi cu adevarat mandre.