Croissantul nu apartine francezilor! Vezi care este originea controversata a acestui minunat preparat!

Home » Stiri » Croissantul nu apartine francezilor! Vezi care este originea controversata a acestui minunat preparat!
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Croissant-ul este unul dintre cele mai indragite produse de patiserie, el regasindu-se, sub diverse combinatii, in aproape toate colturile lumii.

Putem intalni croissant simplu (avand doar gustul de unt, usor sarat), cu umplutura de branza, dulceata, ciocolata, crema de vanilie, cu o crusta dulce sau sub forma de sandvis (in SUA totul este fast food). El acompaniaza cafeaua de dimineata, ceaiul de la ora 5 sau reprezinta gustarea dintre mese pentru pofticiosi. Oricum ar fi, croissant-ul este usor de recunoscut de catre oricine, oriunde.




Majoritatea oamenilor cred ca originea unui astfel de preparat fin si delicat trebuie sa fie in Franta, caci si denumirea este tot frantuzeasca (“croissant” inseamna “corn” (semiluna), data de forma usor de recunoscut). Legenda spune insa altceva.

Una dintre legende leaga aparitia croissantului de asediul Vienei de catre armata turceasca in anul 1683. Viena, mare cetate pe Dunare, era foarte bine fortificata, iar atacatorii nu puteau incepe o ofensiva directa asupra zidurilor. De aceea turcii au inceput sa sape un tunel ce trebuia sa treaca pe sub aceste fortificatii si sa ii aduca in mijlocul orasului, luandu-i astfel prin surprindere pe austrieci si invingandu-i.
Croissant

Legenda spune insa ca sunetul facut de soldatii invadatori a fost auzit de catre brutarii si patiserii din cetate, care lucrau la orele diminetii, iar acestia au alertat garzile. Austriecii au surpat tunelul peste armata turcilor, si au reusit astfel sa apere orasul si sa tina piept atacului.

Pentru a sarbatorii o asemenea victorie, patiserii au realizat un produs special de patiserie in forma de semiluna – inspirat bineinteles din simbolul aflat pe steagul dusmanilor, semilula. Astfel, de fiecare data cand un vienez musca dintr-un croissant simtea gustul victoriei.

Povestea este foarte plauzibila, chiar daca exista si o alta versiune a sa, ce inlocuieste orasul Viena cu Budapesta.

Nu la fel de plauzibila, insa suficient cat sa o amintim aici, este legenda legata de raspandirea acestui foietaj in Franta. Se spune ca Maria Antoaneta, sotia regelui Ludovic al Ludovic al XVI-lea al Frantei, a fost cea care a cerut patiserilor din tara sa adoptiva sa ii pregateasca un croissant asa cum manca ea acasa, in copilarie.

Ce se stie cu siguranta este faptul ca, in anul 1839, ofiterul austriac August Zang infiinteaza o patiserie in Paris, unde era disponibil si asa numitul kipfel, termenul austriac pentru semiluna. Datorita gustului deosibit si al finetii sale, produsul de patiserie s-a raspandit foarte repede in Franta si de aici in intreaga lume.



Daca iti plac articolele noastre, intra in comunitatea Demoiselle.ro inscriindu-te la NewsLetter AICI. Nu-ti fie frica, nu te vom deranja obsesiv cu mesaje! In plus, te poti dezabona oricand daca nu vei mai dori sa receptionezi emailuri de la noi.
 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *