Site icon Demoiselle, o revista pentru femei moderne

Cum alegi cea mai buna cafetiera?

Fiecare dintre noi insa prefara cafeaua facuta intr-un anumit fel, fie la ibric, fie cu ajutorul unei cafetiere sau la espressor. In functie de acestea gustul bauturii se modifica si el, fara a mai lua in calcul celelalte variabile, precum calitatea cafelei, dozajul ei sau apa folosita.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Astazi ne oprim atentia asupra cafetierei, una dintre cele mai prezente masinarii din bucatariile noastre, ale romanilor. Filtrele de cafea, cum sunt ele numite, au un principiu destul de simplu de functionare si nu presupun prea multe cunostinte pentru a le utiliza.

Cum alegem insa un astfel de filtru? Ce criterii trebuie sa indeplineasca pentru a fi cea mai buna alegere pentru noi?

cafea

Capacitatea


Primul aspect pe care trebuie sa il luam in calcul este capacitatea. Daca suntem o familie numeroasa, atunci o cafetiera mica nu va fi suficienta pentru a-i multumi pe toti la prima ora a diminetii. Mai mult, o cafetiera de dimensiuni mai mari este utila si atunci cand avem invitati si dorim sa ii servim cu o cafea. In prezent exista pe piata foarte multe modele de cafetiere, cu volumul maxim de 4 pana la 12 cesti, poate chiar mai mult.

Puterea


Puterea cafetierei trebuie sa fie peste 800 de W, caci de aceasta depinde atat temperatura cafelei cat si timpul de pregatire. Un aparat mai slab va necesita un timp mai lung de incalzire a apei – care poate nici nu va ajunge la temperatura optima – si deci un timp lung necesar pregatirii bauturii. In plus, daca apa nu este fierbinte, nici cafeaua nu isi elibereaza toate aromele si nici taria, deci nu va fi cea mai buna si tare cafea la filtru. Un aparat ideal, cu o putere de 1000 W si o capacitate a vasului de pana la 15 cesti este aceasta cafetiera, care poate satisface chiar si cele mai exigente gusturi.

 

Functiile


In general, un filtru de cafea este destul de simplu, avand in general un buton de pornit/oprit. Exista insa si modele mai complexe, care au integrate diverse functii menite sa usureze si sa automatizeze cat mai mult acest proces. Una dintre cele mai utilizate si raspandite functii ale cafetierei este cea de Programare intarziata. Pentru cei ce se trezesc dimineata devreme si nu vor sa piarda timp asteptand dupa cafea, functia programare intarziata le ofera solutia: pregatesc aparatul de seara, pun apa si cafeaua si programeaza inceperea ciclului la ora dorita. Astfel, dimineata se vor trezi in miros de cafea proaspat praparata si calda.

Plita de mentinere la cald este si ea foarte utilizata, insa nu toate aparatele o au, de aceea este bine sa verificati inainte de achizitie daca aparatul in cauza ofera posibilitatea de a pastra bautura calda sau de a o incalzi ulterior.

Modelele mai noi de cafetiere, dar si mai scumpe, au chiar si rasnita incorporata, insa aceasta este o functie care, desi foarte bine venita, este destul de costisitoare si nu justifica neaparat un pret foarte mare pentru un filtru de cafea.

Vasul


Filtrele de cafea pot avea vasul de servire din sticla sau din inox cu pereti izolatori. Acesta din urma este foarte bun pentru ca este si mai rezistent, dar totodata pastreaza si bautura calda mai mult timp. Cana din sticla termorezistenta, clasica, este mult mai comuna, insa este preferata de multi pentru ca ofera posibilitatea verificarii statusului cafelei. In lipsa unui sistem sonor de verificare a procesului de preparare a cafelei, multi dintre noi se ghideaza dupa nivelul de cafea din cana pentru a sti daca s-a terminat ciclul de preparare.

Alegerea cafetierei se face asadar in functie de nevoi si de buget, insa aceste criterii trebuie verificate pentru a cumpara in cunostinta de cauza un aparat care sa fie cu adevarat un ajutor in bucatarie.

Exit mobile version