Cum alegi optim o saltea de pat pentru o persoană

Home » Casa de vis » Amenajari » Dormitor » Cum alegi optim o saltea de pat pentru o persoană
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Un somn bun influenţează mult viaţa oricărei persoane – copil sau adult –, iar una dintre condiţiile esenţiale pentru odihnă în cele mai bune condiţii constă în alegerea saltelei de pat.

În sine, alegerea saltelei de pat care să satisfacă necesităţile organismului uman poate să ţi se pară o sarcină simplă, în realitate însă, lucrurile nu stau aşa. Piaţa dedicată acestui produs atât de important pentru bunăstarea întregii vieţi este uriaşă, ceea ce face că decizia de a cumpăra un model sau un altul de saltea de pat să impună o cercetare serioasă.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Tipurile de saltele 120×200 impresionează cu o dimensiune intermediară flexibilă, fiind recomandate adulţilor şi adolescenţilor care dorm singuri, pentru că le oferă suficient spaţiu,  fără a fi necesar să se ocupe cu un pat întregul dormitor. Din acest articol poţi să obţii informaţii importante, care te vor ajuta să alegi modelul de saltele de pat pentru o persoană, care să răspundă aşteptărilor tale. O oferta completa poate fi gasita aici: https://www.expert-saltele.ro/saltele/marimisaltele/saltele-120×200/.

saltele 120x200 de o persoana

Ce fermitate este potrivită pentru o saltea de pat de 120×200?

Când spunem „fermitatea saltelei”, facem referire la suportul produsului. Acesta este un criteriu pe care trebuie să îl priveşti cu seriozitate.

În pricipiu, şi pentru o saltea de pat de 120×200  vei avea de ales între patru niveluri de fermitate: moale, mediu, ferm şi foarte ferm:

 • salteaua moale îţi este potrivită dacă ai o constituţie mică. De exemplu, dacă eşti femeie şi ai 1,60 m înălţime şi 40 – 50 kg, acest model ţi se potriveşte. În schimb, nu alege o astfel de saltea dacă suferi de o patologie lombară;
 • salteaua cu o fermitate medie are avantajul de a fi alegerea potrivită pentru majoritatea persoanelor. Este foarte confortabilă şi îţi poate asigura somnul acela bun de care ai nevoie;
 • în cazul în care ai o constituție medie spre mare, cea mai bună alegere pentru tine este o saltea fermă. Ai în vedere totuşi că nu este potrivită pentru persoanele cu afecțiuni ale coloanei vertebrale.
 • în cele din urmă, salteaua foarte fermă îţi va fi potrivită dacă ai o constituţie mare. Reţine că afirmaţia potrivit căreia o saltea de pat foarte fermă ar trata durerile de spate este falsă. Acest model (1) nu se adaptează contururilor corpului, ceea ce poate duce la presiune excesivă asupra anumitor puncte ale coloanei vertebrale şi ale altor articulaţii, (2) nu distribuie uniform greutatea corpului, ceea ce poate cauza zone de disconfort şi tensiune musculară, (3) nu permite coloanei vertebrale să se menţină într-o poziţie naturală şi aliniată corect.

Ce saltea de pat de 120×200 este recomandată în funcţie de tehnicile de producţie?

Având în vedere că vorbim despre o saltea de pat cu dimensiuni comune, vei putea să alegi între mai multe variante în ceea ce priveşte tehnicile de producţie. Iată o selecție:

1. Saltele cu arcuri

Nu te grăbi să spui că nu sunt o opţiune bună pentru paturi, doar pentru că sunt soluţii clasice. Tehnologia acestui tip de saltele a evoluat mult în ultimii ani, determinând producţia unor modele foarte apreciate în prezent. Astfel de modele au o serie de avantaje importante:

 • unele modele de saltele cu arcuri conţin fibre care susţin un process optim de ventilare a aerului, fiind ideale atât pentru anotimpurile reci, cât şi pentru acelea calde;
 • au un grad ridicat de rezistenţă la deformare;
 • se comercializează la un preţ mai mic, în comparație cu alte modele de saltele de paturi;

2. Saltele din spumă poliuretanică

Este un produs foarte confortabil, care îţi poate oferi numeroase avantaje. Datorită flexibilităţii şi elasticităţii sale ridicate, creează zone de suport care se adaptează la punctele de presiune ale corpului, asigurând o susţinere excelentă şi conturându-se perfect pe forma acestuia. În cazul în care te confrunţi cu dureri de spate când te trezeşti, te poţi orienta către un astfel de model de saltea.

3. Saltele din spumă cu memorie

Aşa cum indica şi denumirea, o saltea din spumă cu memorie se adaptează perfect la forma corpului, recăpătându-şi forma odată ce te mişti. Este o alegere excelentă şi dacă te confrunţi cu dureri de spate.

4. Saltele din latex

Pentru că au o rată de recuperare mult mai bună decât spumă cu memorie, sunt foarte confortabile şi asigură susţinere excelentă, saltelele din latex sunt foarte apreciate de către utilizatori. Hipoalergenică şi rezistenţa la acarieni, salteaua din latex este aerisita şi oferă un suport ideal, care ameliorează durerile de spate. Desigur, pentru a te bucura de cele mai bune proprietăţi ale acesteia, latexul natural este de preferat.

Cât contează grosimea saltelei de pat?

Având în vedere că o saltea prea subţire se poate uza prea repede şi că poate forţa spatele, iar o saltea prea groasă îţi poate afecta negativ calitatea somnului, alegerea corectă a grosimii este esenţială. Specialiștii de la Expert-Saltele.ro recomandă saltelele din latex şi spumă cu o grosime de 15 şi 25 cm sau chiar mai mult, apreciind că în cazul saltelelor cu arcuri grosimea potrivită este între 20 şi 30 cm.

Saltelele groase sunt preferate datorită avantajelor pe care le oferă. Între cele mai importante avantaje se numără următoarele:

 • sunt mai moi ]n comparație cu alte tipuri, ceea ce le face mai confortabile;
 • oferă un suport mai bun în jurul părţilor mai sensibile ale corpului, inclusiv şolduri şi umeri;
 • rezistă mai bine în timp uzurii.

În final, ai în vedere că saltelele de pat pentru o persoană oferă o varietate de opţiuni adaptabile nevoilor şi preferinţelor individuale. Alegerea unei saltele potrivite este importantă pentru a asigura un somn de calitate şi confort. Factori precum fermitatea, materialul, susţinerea oferită coloanei vertebrale şi ventilaţia au un rol important în alegerea celei mai bune saltele.

Bibliografie:

 • https://www.maisondelaliterie.fr/blog/comment-choisir-matelas-n76
 • https://www.swissflex.com/en/blog/mattress-120×200
 • https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/memory-foam-vs-spring
 • https://www.majesticsitandsleep.com/pages/benefits-of-latex-mattresses
 • https://www.dreamcloudsleep.com/posts/mattress-thickness/

 

 Sebastian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.