Site icon Demoiselle, o revista pentru femei moderne

Cum sa altoiesti si sa ai grija de citrice?

 Trebuie sa stii, in aceasta situatie ca orice planta din familia citricelor nu va fructifica decat in cativa ani daca nu este altoita.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Citricele sunt plante decorative prin frunzisul lor verde, mirosul placut pe care il degaja si frumusetea si coloritul fructelor. Dar sa vedem ce e de facut in cazul in care sa iti infrumusetezi curtea cu un arbust din familia citricelor.

In primul rand trebuie sa tii cont de conditiile climaterice pe care le cere planta. Citricile sunt originare din sudul Europei si Extremul Orient. De aici ele s-au raspandit in toate locurile unde clima permite o asemenea cultura. Asta inseamna ca in mediul lor natural media temperaturii trebuie sa fie de 14-16 grade Celsius.

In tara noastra aceasta medie nu este atinsa, temperaturile fiind mai scazute, fapt pentru care trebuie sa asiguri plantei o migrare: primavara, odata cu cresterea temperaturilor trebuie scoasa afara, iar toamna din cauza frigului, trebuie bagata undeva in casa.

In tarile de unde provin citricile sunt niste arbori mici sau arbusti, deseori acoperiti de spini cu tulpina neteda, de culoare verde la plantele tinere si brun cenusie la cele mature.

Altoiul si butasirea


In afara de inmultirea comuna a citricelor prin seminte, mai exista si posibilitatea altoiului si a butasirii. Dezavantajul la plantele provenite din seminte si nealtoite este ca poti beneficia de fructele plantei de abia dupa mai multi ani. Altoirea in ochi se poate aplica atunci cand puietul are cca 40 de cm in inaltime iar butasirea este un procedeu de inmultire care cere conditii specifice.

Una din variantele de altoire folosite este cea numita “picior de capra”. Se taie puietii la o inaltime de 15-20 cm tinandu-se seama ca un arbust bine format trebuie sa aiba un trunchi mic de 3 – 4 ramuri repartizate in jurul varfului de crestere. Se executa o taietura si in functie de grosimea altoiului se detaseaza din portaltoi o pana ascutita cu trei muchii in asa fel incat sa rezulte o adancitura corespunzatoare cu bucata scoasa din el.

Altoiul trebuie sa provina din coroana unei plante in plina rodire si trebuie sa aiba clar conturati 3 sau 4 muguri. La baza altoiului, opus unui mugure, se efectueaza doua taieturi, in asa fel incat sa rezulte o pana identica celei detasate din portaltoi. Se trece, apoi, la introducerea penei in adancitura de aceeasi forma executata in portaltoi. Trebuie avut in vedere ca scoarta altoiului sa corespunda cu cea a portaltoiului pe toata lungimea taieturii.

Dupa efectuarea procedurii, trebuie legata zona de contact. Acest procedeu se face printr-o infasurare stransa, incepand de sus in jos, a zonei afectate de aceasta operatie.

In cazul in care planta a fost pozitionata intr-un loc in care are suficienta caldura si lumina, cam la 3-4 saptamani dupa savarsirea altoiului, mugurii vor incepe sa creasca. Dupa 1-2 saptamani, cand lastarii au 4-5 cm se indeparteaza legatura facuta la altoire.

Poti sa faci altoiuri cu specii diferite pe copacelul tau, astfel incat el sa te delecteze cu mai multe soiuri de citrice in acelasi timp, fapt care da si un estetic placut ochiului.

Exit mobile version