Cum sa iti protejezi pielea cand te epilezi
Pe cat de eficienta este epilarea cu ceara pe atat de potential periculoasa si problematica poate deveni aceasta atunci cand se desfasoara intr-un mediu nepotrivit, efectuata de catre o persoana lipsita de expierenta sau fara ajutorul aparatelor si kit-urilor profesionale menite sa usureze procesul.
Daca de aparate de epilare cu ceara sau de creme speciale ne putem lipsi atunci cand bugetul nu o permite, un incalzitor de ceara nu trebuie sa lipseasca niciodata de la o sesiune de epilat, fie ca este vorba de epilarea acasa sau la cabinetele si saloanele de cosmetica.
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Pentru a intelege cum trebuie protejata pielea la epilare trebuie intelese in primul rand principalele pericole la care o persoana se expune atunci cand se epileaza cu ceara fierbinte intr-un mod necorespunzator:
Arsurile
Apar atunci cand ceara este la o temperatura prea ridicata pentru zona in care este folosita. Problema apare in momentul in care ceara ce poate parea la o temperatura optima intr-o zona mai putin sensibila a pielii este prea fierbinte pentru alte zone mai delicate. In mod traditional ceara se testeaza pe interiorul incheieturii mainii, insa aceasta metoda nu este dintre cele mai sigure in mod special daca persoana care testeaza ceara nu este cea care se epileaza deoarece diferentele de toleranta la caldura pot fi destul de mari. In mod ideal, un decantor sau un incalzitor ceara sunt folosite pentru a mentine ceara la o temperatura constanta, sigura pentru orice tip de piele.
Iritatiile
Apar atunci cand pielea nu este tratata corespunzator dupa epilare. Pentru a putea smulge firul din radacina, ceara este incalzita pana la o temperatura la care, fara a arde pielea, deschide porii pentru ca folicolul de par sa fie smuls din radacina si nu rupt, cum se intampla in cazul cerii reci. Problema apare dupa epilare, cand porii deschisi sunt mult mai sensibili la praf si alte impuritati, iar iritatiile pot aparea in urma unei igiene necorespunzatoare sau nefolosirii unei creme dezinfectante.
Leziunile la nivelul pielii
Este posibil, datorita unor combinatii de factori precum lipsa de experienta a cosmeticienei si o temperatura prea ridicata a cerii, ca primul strat de piele sa fie smuls impreuna cu firele de par. Rezultatul este o zona rosie, dureroasa la atingere, care se vindeca relativ greu si poate fi afectata usor de materialele hainelor. Astfel de probleme apar extrem de rar in urma sesiunilor de epilare la saloanele de specialitate si sunt mult mai des intalnite atunci cand se incearca epilarea cu ceara acasa.
Este evident ca toate cele 3 potentiale pericole legate de metoda de inlaturare a parului nedorit cu ceara fierbinte au in comun o temperatura nepotrivita. Pentru a proteja pielea si a evita astfel de neplaceri, solutia cea mai simpla este folosirea metodelor moderne de mentinere a cerii la o temperatura sigura, constanta. Aceste metode inlatura aproape in totalitate greselile aparute din neatentie ce pot avea consecinte dureroase si se gasesc sub numeroase forme, in functie de tipul de utilizare: decantoare pentru saloanele mari, incalzitoare de ceara si aparate de epilare cu ceara pentru cabinetele mici si epilarea acasa. Daca alaturi de acestea se da o mare atentie ingrijirii pielii inainte si dupa epilare prin exfoliere si mai apoi cu creme de protectie, epilarea devine un proces simplu si lipsit de riscuri.