Cum te pregatesti pentru fertilizarea in vitro?
Problemele de infertilitate pot fi o experienta extrem de traumatizanta pentru cupluri, insa in mod special pentru femei, care in cazul in care decid sa foloseasca fertilizarea in vitro ca rezolvare a problemei, se trezesc adesea nepregatite pentru implicatiile emotionale ale unei astfel de proceduri. Conform unor sondaje de opinie efectuate pe femei cu varste cuprinse intre 25 si 40 de ani, aceasta procedura medicala este considerata printre cele mai stresante proceduri la care acestea au fost supuse pe parcursul vietii.
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Pentru ca nivelul de stres poate fi un factor in problemele de infertilitate si juca un rol important in rata de succes a procedurii, este foarte important ca femeile care decid sa apeleze la fertilizarea in vitro sa stie exact cu ce se confrunta si cum sa se pregateasca.
Motive de stres legate de procedurile de inseminare artificiala
Rata de succes a acestor tipuri de proceduri a crescut exponential in ultimii ani, ajungand la recordul de 30% si chiar 50% interventii reusite in unele cazuri, in functie de tarile in care s-au efectuat studiile si varsta medie a pacientelor. O probabilitate de 30% pana la 50% poate parea putin in conditiile in care cuplurile care apeleaza la fertilizarea in vitro au trecut deja prin numeroase teste si diverse alte tipuri de interventii. Cele mai des intalnite motive de stres in randul femeilor care aleg aceasta modalitate de conceptie sunt:
1. Relatia – incercarea nereusita de a concepe si problemele legate de fertilitate pot testa chiar si cele mai puternice relatii, partenerii devenind frustrati si nesiguri, punand astfel presiune asupra relatiei. Este important ca ambii parteneri sa incerce sa se relaxeze si sa mentina o atitudine pozitiva deoarece stresul in sine poate fi una din cauzele problemelor de infertilitate.
2. Banii – din punct de vedere financiar, fertilizarea in vitro poate fi relativ inaccesibila, iar costurile pentru mai multe interventii in cazul in care prima nu reuseste pot fi din ce in ce mai greu de acoperit. In acest sens, este bine ca cei care doresc sa apeleze la astfel de servicii medicale sa deschida un cont unde pot strange economii astfel incat procedura sa nu lase cuplul ingropat in datorii.
3. Procedura in sine – aceasta are loc in mai multe etape, dintre care ultimele, respectiv prelevarea ovarelor, fertilizarea si perioada de asteptare dupa inseminare sunt cele mai stresante. Nivelul de stres creste cu numarul de incercari nereusite.
Modalitati de a tine nivelul de stres sub control
Studiile efectuate pe femeile care au nascut apeland la fertilizarea in vitro arata faptul ca majoritatea pacientelor suporta mai usor stresul procedurii atunci cand sunt bine informate, fiecare etapa este explicata in detaliu si partenerul ofera sustinere morala. Inainte de apelarea la o astfel de procedura este important sa:
1. Sa adune informatii si sa planuiasca pe termen lung – cuplurile care apeleaza la proceduri medicale pentru a combate problema infertilitatii trebuie sa inteleaga exact beneficiile si dezavantajele fiecarei proceduri in parte, pe etape. Este important de asemenea ca medicul specialist si clinica la care se apeleaza sa fie alese in urma mai multor intalniri cu diversi medici, pana in momentul in care pacientii se simt absolut confortabil si pot avea incredere 100% in alegerea facuta.
2. Sa se asigure suport emotional partenerei – incapacitatea de a concepe, in mod special in momentul in care cuplul isi doreste foarte mult sa intemeieze o familie, este la fel de stresanta pentru barbat ca si pentru femeie, insa trebuie retinut faptul ca fertilizarea in vitro se numara printre cele mai eficiente metode de conceptie pe cai medicale, iar nivelul de stres al partenerei poate influenta in mod negativ procentul de succes.