Site icon Demoiselle, o revista pentru femei moderne

Depresia si impactul ei asupra vietii cotidiene

Desi a fost mentionata cu mult inainte, abia in ultima perioada aceasta a fost considerata ca fiind o boala propriuzisa. Formele variatea si manifestarile incipiente ale bolii pun de multe ori in dificultate personalul medical in incercarea de a da un diagnostic clar.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Diagnosticarea corecta si cat mai rapida este esentiala in cazul persoanelor ce sufera de depresie. Altfel boala va capata forme mult mai grave punand in pericol integrarea sociala a individului, sanatatea si chiar viata. Un diagnostic bun, pus din timp, duce la vindecarea bolii in peste 90% din cazuri.

Cum se manifesta depresia?


Persoanele ce sufera de depresie vor avea simptome diferite. In functie de tipul afectiunii si perioada petrecuta fara tratament de specialitate, acestea pot varia de la unele simple la altele mai complexe cu impact puternic asupra vietii pacientului. In cazul formelor simple, depresia actioneaza asupra sistemului nervos dand stari de tristete, oboseala si tendinte ale persoanei de a se izola fata de societate.

In etapele avansate si in modurile severe, depresia schimba radical modul in care persoana percepe atat viata sociala cat si viata in general. Lipsa perspectivelor de viitor si modul negativist de a privi lucrurile determina individul sa se retraga din orice activitati sociale si de a se izola. Depresia severa poate face ca persoana sa ajunga in starea de a se automutila sau chiar sinucide.

De ce uneori se instaleaza depresia?


Depresia poate fi cauzata de un numar mare de factori, insa evenimentele traumatizante si mostenirea genetica pot fi considerate elemente principale.

Persoanele ce trec printr-o situatie dificila, careia psihicul nu-i poate face fata, pot ajunge frecvent intr-o astfel de situatie. De asemenea daca in familie exista persoane diagnosticate cu diferite forme ale bolii, copii sunt predispusi sa mosteneasca depresia sub aceasi forma sau sub alta.

Factorii chimici precum tulburarile hormonale, folosirea de anticonceptionale si urmarea unor tratamente medicamentuase duc la diminuarea nivelului de serotonina. Lipsa acestui hormon (cunoscut ca si “hormonul fericirii”) sau pastrarea sa la un nivel insuficient, poate duce la aparitia starilor de anxietate si tristete, favorizand astfel depresia.

Schimbarea brusca a mediului de viata, stressul cu care o persoana se confrunta zilnic si relatiile defectuase cu cei din jur sunt de asemene factori ce stimuleaza aparitia tulburarilor depresive. In cazul in care o persoana sufera astfel de comportamente, ea are nevoie de sprijinul celor din jur si mai ales de tratamentul medicului specialist. Doar acesta poate ameliora simptomele si intr-un final chiar trata depresia.

Tratamente medicale pentru a vindeca depresia


Fiind o afectiune medicala complexa, depresia va fi abordata intr-un mod putin diferit fata de alte boli obisnuite. O forma de tratament reusita, cel putin in cazurile severe, va avea la baza trei elemente:

  1. Tratament medicamentos – realizat de obicei cu antidepresive ce au rolul de a regla dezechilibrele hormonale
  2. Sustinere si afectiune – atat membrii familiei cat si ceilalti cunoscuti vor trebui sa adopte o atitudine calma si permisiva fata de persoana bolnava
  3. Tratament de specialitate – tratamentul psihologic ce se realizeaza in cabinetul medicului specialist este cea mai eficienta metoda de a trata in totalitate simptomele depresiei si de a preveni reaparitia acesteia.

Articol furnizat de Psiholog Simona Jeles.

Exit mobile version