Dosarul pentru prima casa trebuie sa contina certificatul energetic
In 2014 tinerii casatoriti primesc o veste buna : programul prima casa continua si in acest an.
Plafonul a fost suplimentat cu 1.2 miliarde de lei, iar acest lucru nu poate fi decat de bun augur pentru o piata imobiliara care este in continuu declin din anul 2008.
Certificatul energetic, obligatoriu pentru dosarul prima casa
HG nr 717/2009, hotararea de guvern prin care au fost aprobate normele metodologice de implementare ale programului Prima casa a fost modificata si completata, alocandu-se, asa cum am amintit mai sus, un fond suplimentar menit sa impulsioneze familiile de tineri sa isi achizitioneza casa mult visata.
Potrivit Ministerului de Finante, celor 1.2 miliarde alocate pentru anul in curs li se adauga si sumele neutilizate in anul 2013, plafonul total de garantare ajungand la 2.083.379.554 lei.
Pentru a preveni intarzierea inutila a dosarului de creditare, cumparatorul trebuie sa se asigura ca locuita pe care urmeaza sa o achizitioneze are efectuata auditarea energetica, potrivit Legii 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.
Nu de putine ori s-a intampat ca unii clienti, care au avut nefericita inspiratie de a lasa pe ultima suta de metri realizarea auditului energetic, sa nu poata accesa creditul din cauza faptului ca dosarul nu a fost completat cu certificatul pana la data scontata, relateaza domnul Andrei Mihailescu de la www.certificatenergetic24.ro.
Pentru prevenirea unor asemenea situatii neplacute, o idee demna de luat in seama ar fi ca atunci cand sunteti hotarati sa accesati un credit pentru programul prima casa, sa puneti in prim plan auditarea energetica a imobilului care va face obiectul tranzactiei.