Dovleacul – vedeta toamnei

Home » Sanatate » Nutritie » Dovleacul – vedeta toamnei
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Toamna are propriile ei legume-vedete, iar dovleacul este, incontestabil, una dintre acestea. Desi unii il considera doar personajul central al Halloweenului, dovleacul are numeroase beneficii asupra sanatatii.

Gustul sau dulce si aromat da savoare numeroasleor retete in care acesta este folosit. Briosele, sucul, placinta si supa de dovleac, de exemplu, sunt considerate adevarate delicatese, chiar si de cel mai pretentios degustator.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Ce ar trebui sa te determine sa gatesti mai des dovleac, mai ales in aceasta perioada a anului, cand este foarte usor de procurat din piete si gradini?

  • Dovleacul este o sursa bogata de vitamine, carbohidrati si beta-caroten.
  • Pulpa de dovleac, dar si semintele reprezinta adevarate remedii pentru o serie ampla de afectiuni si pot fi folosite cu incredere, astfel:
  • Pulpa dovleacului contine vitaminele A, E, C, saruri minerale, vitamine.
  • Beta-carotenul pe care il gasim din abundenta in dovleac (iar culoarea portocalie a acestuia ne dovedeste acest lucru) este folosit in preventia cancerului, conform studiilor facute de Institutul National de Cancer din SUA. Dovleacul este un aliat de nadejde pentru cei care sufera de afectiuni la nivelul articulatiilor, raceli, boli cardiovasculare, probleme cu hipertensiunea arteriala.
  • Dovleacul este recomandat si in alimentatia celor care sufera de diabet, datorita capacitatii sale de a regla nivelul zaharului din sange.
  • Atunci cand migrenele te supara, scapa de ele cu ajutorul unei comprese cu suc de dovlec, tinute pe frunte.

Dovleac

Desi ne-am gandi, poate, sa le indepartam atunci cand pregatim dovleacul pentru prepararea diferitelor retete, semintele pot fi, in unele cazuri, mai importante decat pulpa. Ele ajuta la scaderea colesterolului rau si, prin urmare, contribuie la protejarea sistemului cardiac.

Atat pentru adulti, cat si pentru copii, semintele crude de dovleac preparate sub forma de pasta (adaugandu-se apa, lapte, miere de albine) se utilizeaza pentru combaterea viermilor intestinali

Dietele pe baza de dovleac pot fi folosite, cu succes, in pragul sezonului rece pentru intarirea imunitatii, datorita continutului ridicat de vitamina C.

O masa a carui baza este dovleacul asigura 20% din necesarul zilnic de vitamina C.

Dovleacul poate fi consumat precum gustare sau masa principala, fara teama de a lua in greutate. Dimpotriva, datorita aportului mic de calorii, el este recomandat persoanelor care dau o atentie deosebita mentinerii greutatii si a siluetei. Mai mult decat atat, mesele pe baza de dovleac (supa, mancare, aperitive) sunt hranitoare si foarte satioase, ferindu-te un timp indelungat de senzatia de foame.

Tot la capitolul intretinere/frumusete, trebuie adaugat ca dovleacul este unul dintre secretele unui ten stralucitor si sanatos, consumul sau prevenind imbatranirea celulelor pielii.

Ai probleme cu somnul?

Dovleacul te ajuta sa scapi de insomnie prin simplul obicei de a bea seara cate un pahar de suc din pulpa zdrobita de dovleac sau prin consumul de seminte pe parcursul zilei.

Te-ai convins, nu-i asa? Dovleacul nu este doar simbolul Halloweenului, ci si si o leguma plina de savoare, al carui consum iti ofera, pe langa gustul minunat, numeroase beneficii asupra sanatatii!

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.