Faimos pentru locatia sa la malul marii, pe Coasta Dalmata, orasul a fost fondat in secolul al VII-lea si a fost condus timp de secole de venetieni si unguri, fiecare dintre ei lasandu-si amprenta.
Orasul s-a bucurat de o mai mare dezvoltare in secolele XV si XVI, fapt care se reflecta in arhitectura impresionanta.
Zidurile vechi ale orasului Dubrovnik sunt una dintre caracteristicile sale cele mai cunoscute. Construite in secolul al X-lea si, ulterior, modificate in secolele XIII si XIV, aceste ziduri formidabile, inalte de sase metri si cu o grosime de pana la sase metri au asigurat o aparare solida impotriva invadatorilor. Cu o lungime totala de aproape doi kilometri, zidurile orasului Dubrovnik sunt un loc minunat pentru o plimbare si ofera o panorama superba asupra Marii Adriatice si asupra centrului vechi al orasului. Alte atractii importante sunt cele doua turnuri, turnul Minceta si turnul Bokar, impreuna cu cele doua forturi, fortul Lovrjenac si fortul Revelin. Accesul la ziduri se face prin intrarea principala, poarta Pile.
Construita pe ruinele unei catedrale mai vechi, datand din secolul al VI-lea si distrusa de cutremure, frumoasa Catedrala din Dubrovnik denumita si Catedrala Adormirii (numele complet este Catedrala Adormirea Maicii Domnului) a fost proiectata in stil baroc de Andrea Buffalini. Avand trei sali si un decor interior superb, catedrala include si scoate in evidenta picturi realizate de artisti italieni si dalmati din secolele XVI si XVIII, precum Fecioara Presedintelui de Raphael, realizata la inceputul anilor 1600. De asemenea, aici se afla si tezaurul catedralei cu numeroasele sale relicve importante, cea mai cunoscuta fiind o parte a crucii pe care se crede ca a fost rastignit Isus. Alte relicve faimoase includ capul, piciorul si bratul Sf. Blaise, care dateaza din secolul al XIII-lea.
Un alt obiectiv important este Palatul Rectorului proiectat de Onofrio de la Cava in 1435. Azi, acest palat ofera privitorilor un amestec frumos de gotic tarziu si stil renascentist timpuriu, desi a fost puternic afectat de o explozie de praf de pusca, nu la mult timp dupa finalizarea constructiei, si mai tarziu de un incendiu, iar in 1967, din nou, de un cutremur.
Planificarea unei excursii de cateva zile in acest oras incarcat de istorie ar adauga un plus in bagajul vostru de cunostinte istorice si culturale.