Site icon Demoiselle, o revista pentru femei moderne

Fertilitatea de cuplu: factorii determinanti

Este cunoscut faptul ca, din punct de vedere fiziologic, tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 24 de ani au o rata de reusita de conceptie de pana la 86%, urmand ca fertilitatea sa scada treptat, pe masura ce se avanseaza in varsta. De exemplu, cuplurile in care varsta este trecuta de 35 de ani au o rata de reusita de conceptie care scade pana la 52 %.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

fertilitate

Simplul act sexual neprotejat nu este suficient pentru a garanta obtinerea unei sarcini. Din contra, sunt peste 10 mecanisme care trebuie sa functioneze perfect. Orice factori perturbatori, precum stresul emotional, existenta unor conditii medicale precum varicocelul sau criptorhidia sau chiar si anumite boli febrile recente (tratate), pot impiedica obtinerea unei sarcini.

In principal, pentru a obtine o sarcina, este nevoie de functionarea perfecta a urmatoarelor mecanisme:

In caz de infertilitate, se va urmari depistarea clinica a cauzei, urmata de corectarea medicamentoasa. Daca nu se poate obtine o sarcina in mod obisnuit, chiar si dupa tratarea problemelor care au cauzat initial infertilitatea, se poate apela la tehnici de reproducere asistata, precum inducerea de ovulatie (cu citrat de clomifen, gonadotropine, administrare de hormon foliculo-stimulant), inseminare intrauterina, inseminare in vitro, la care se adauga si tehnici de micromanipulare a ratei de fertilizare a ovocitelor in vitro.

Exit mobile version