Fibrele alimentare, secretul unei sanatati durabile
Adulate de unii, neglijate de altii si numite sec "furaje" , fibrele alimentare par a fi secretul sanatatii tractului digestiv.
Pentru aceia nefamiliarizati cu acest termen, fibrele alimentare sunt o serie de substante care se regasesc din abundenta in leguminoase, fructe sau cereale integrale care nu pot fi descompuse in urma digestiei in aminoacizi, daca vorbim de fibrele proteice sau in glucoza, in cazul in care ne referim la fibrele carbohidrati.
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Un lucru unanim acceptat este faptul ca ingerarea unei cantitati suficiente de fibre pe parcursul unei zile reduce riscul aparitiei unor anumite boli grave precum diabetul zaharat sau unor forme de cancere, precum cel de colon.
Fibrele alimentare au capacitatea de a absoarbi apa la nivelul tractului digestiv facand ca materiile fecale sa fie mai putin dense, astfel eliminandu-se mai repede din organism si scazand riscul aparitiei unor infectii.
Totodata, asazisele fibre solubile se combina cu moleculele de glucoza, eliberand zaharurile lent in sange si regland astfel secretia de insulina.
Pentru a beneficia de efectele „miraculoase” pe care acesti compusi ii au asupra organismului nostru, nu trebuie decat sa aducem in alimentatia noastra cat mai multe fructe si legume proaspete, concomitent cu inlocuirea painii din faina alba cu una din cereale integrale (eventual cu seminte) .
Un lucru atat de simplu si totodata atat de ignorat de majoritatea populatiei din tarile „civilizate” poate ajuta la diminuarea riscului de aparitie a numeroase boli digestive si nu numai.