Flora microbiana intestinala influenteaza efectul YoYo – studii clinice

Home » Sanatate » Generalitati » Flora microbiana intestinala influenteaza efectul YoYo – studii clinice
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Noi cercetari in domeniu despre acest lucru facute pe soareci ne pot arata ca in viitor, cei care tin o dieta adecvata isi pot tine greutatea la raporturile ei normale.

Multi oameni atunci cand tin o dieta iar aceasta a fost de mare succes se gandesc cu teama sa nu apara efectul YoYo care ii aduce inapoi la greutatea excesiva pe care au avut-o,  fenomenul acesta aparand de cele mai multe ori.
Atunci ne-am intreba : ce ar fi de facut sa nu apara efectul Yoyo? Sunt dietele necesare pentru a stopa luatul in greutate sau e nevoie si de ceva mai mult?

Multe persoane obeze care tin o dieta acuza ca recurenta este un proces comun care inverseaza slabitul cu ingrasatul excesiv si nu inteleg de ce.

In loc sa slabeasca cu fiecare zi care trece odata cu dieta, acestia se ingrasa si devin tot mai obezi, lucru ce ne face sa ne gandim daca nu cumva exista manifestari ale unor sindroame metabolice, inclusiv diabet sau boli de ficat, comune la varsta adulta.

Bolile legate de obezitate au devenit un calvar pentru oamenii de pretutindeni insa acestea isi au originea atat genetic cat si in stilul nostru de viata.

Dupa cum s-a raportat in studiile revistei Nature [1] , cativa cercetatori de la Institul Weizmann au aratat pe soareci ca microbii intestinali joaca un rol deosebit de important in cresterea de greutate chiar daca exista post-diete exacerbate si ca acest fenomen comune poate ajuta in viitor la tratarea sau modificarea functiei microbiome.

Cercetatorii au aratat ca dupa un ciclu in care s-a incercat sa se ia sau sa se piarda in greutate, toate sistemele corporale ale soarecilor au revenit la normal, cu exceptia microbiomilor. Timp de aproximativ 6 luni dupa ce au pierdut in greutate, soarecii post-obezi au retinut o forma anormala de microbiomi in organism.

Doctorul Elinav ne spune ca a vrut sa vada toate aceste lucruri pe soarecii obezi, deoarece dietele urmate cu succes au ajutat in pierderea greutatii optim, insa chiar si asa microbiomii pastreaza predispozitii anterioare raportate la obezitate, lucru foarte interesant.

Atunci cand soarecii au fost supusi iarasi la diete bogate in calorii si hrana sanatoasa, microbiomii au facilitatat din nou recastigarea kilogramelor in plus  in cantitati excesive.

Segal ne spune ca acest studiu a aratat o forma utila de abordare a microbiomilor, care sa ajute la gasirea remediilor pentru ca impactul unei diete sa nu se raporteze la luarea excesiva in greutate, ci sa pastreze doar rezultatul scontat.

Intr-o alta serie de experimente, s-a putut demonstra si ca make-upul microbiomilor ”obezi” a fost un factor major care a facilitat cresterea in greutate accelerata post-dieta.

Cercetatorii au cautat sa dea soarecilor antibiotice cu spectru larg, astfel incat sa omoare bacteriile intestinale, castigand in greutate, astfel aceste simptome au putut fi inlaturate.

Intr-un alt experiment, cand au fost introdusi microbi intestinali in soareci care au o istorie in obezitate s-au putut vedea alte rezultate interesante.

Dieta bogata in calorii a facilitat luarea rapida in greutate, pe cand la soarecii in care s-au introdus microbi intestinali ce nu aveau o istorie in obezitate s-a produs fenomenul opus, lucru care deschide alte orizonturi.

In continuare, oamenii de stiinta au cautat sa dezvolte un algoritm de invatare, bazat pe sute de parametrii de microbiomi individualizati, care au prezis cu succes rata de castigare in greutate a fiecarui soarece in parte, in functie de caracteristicile sale.

Mai mult, s-a putut identifica o serie de abordari genomice si metabolice care au impact asupra microbiomilor care faciliteaza recastigarea greutatii.

Aceste molecule fac parte din clasa flavonoide si sunt substante organice obtinute din consumul anumitor tipuri de legume, iar efectul microbiomilor in acest caz este unul foarte interesant, producandu-se o degradare rapida, astfel cantitatea fiind cu mult mai mica decat la soarecii care nu au avut vreodata predispozitie de ingrasare.

Astfel, cercetatorii au putut descoperi cum aceste molecule faciliteaza consumul de energie in timpul metabolizarii grasimilor.

Soarecii care au acumulat astfel greutate chiar si dupa diete au avut eliberari masive de energie, chiar daca acest regim s-a reactivat dupa o perioada de timp.

In final cercetatorii au avut ca punct de referinta aceste cercetari impreuna cu rezultatele lor pentru a dezvolta o gama larga de tratamente cu referinta pentru oameni.

S-a putut observa astfel ca implantul de microbiomi  la soareci cu predispoztie de ingrasare au putut sa stearga ”memoria” obezitatii la aceasta categorie, chiar daca dietele lor s-au reactivat, iar ingrasatul excesiv nu s-a mai produs.

In continuare oamenii de stiinta au diversificat experimentele, lucru ce ar putea starnii ceva antipatii din partea oamenilor. Au adaugat pe langa flavonide si apa potabila, iar asa s-a putut observa cum nivelul de energie al soarecilor s-a stabilizat.

Acest lucru a adus drept consecinta si la stabilizarea in greutate a soarecilor, chiar daca acestia urmeaza inca o dieta.

Segal, intr-o interventie a spus ca ei numesc aceasta interventie post-biotica deoarece cercetatorii nu au drept intentie sa introduca microbi in intestine, ci substantele afectate de microbiomi, care aduce o anumita siguranta si eficacitate cercetarilor.

Obezitatea a devenit o epidemie in randul oamenilor de varsta adulta reprezantand peste jumatate din populatia totala a acestora, lucru ce duce la complicarea vieti de zi cu zi,si aparitia unor boli precum diabetul zaharat si debutul bolilor cardiovasculare.

Daca studiile facute pe soareci ar putea da o noua nota informativa in tratarea tuturor tipurilor de obezitate si predispozitiilor acestora, populatia ar avea doar de castigat, astfel epidemia ar putea fi stopata si nu s-ar mai extinde masiv, lucru care ii ingrijoreaza atat pe cercetatori cat si forurile mondiale de sanatate.

De asemenea o ampla campanie de informare trebuie facuta la nivelul fiecarei tari,  in care sa se exprime deschis care sunt riscurile  acestei probleme si ce efecte mortale pot aparea in timp.

Multi oameni trateaza sanatatea ca pe ceva oarecare, iar acest lucru este ingrijorator deoarece nu ne poate asigura continuitatea de zi cu zi, iar usurinta cu care se moare de  bolile cardiovasculare, respiratorii si altele, se trage de fapt din alte surse, pe care oamenii nici macar nu le stiau de fapt, un lucru ingrijorator, dar adevarat!

Referinte:

[1] – http://www.nature.com/nature/journal/v540/n7634/full/nature20796.html
 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.