Site icon Demoiselle, o revista pentru femei moderne

Flori de dovleac gatite

Pentru imbogatirea cu noi culori si arome a meniului cotidian, folosirea florilor in bucatarie are din ce in ce mai multi adepti.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Unele din cele mai apreciate flori pentru gatit sunt cele de dovleac, pe care sigur le stii mai degraba pentru ca inveselesc gradinile cu culoarea lor  solara galben-portocaliu si produc niste legume foarte apreciate. Cu siguranta ultimul lucru la care te-ai putea gandi este sa le mananci.

Asa este, insa aceste flori nu sunt doar frumoase ci si foarte gustoase, avand o savoare inedita, atat simple cat si in combinatie cu alte mancaruri.

Celor care nu au avut ocazia si placerea de a gusta flori de dovleac li s-ar parea ciudat ca trebuie sa manance florile plantei mai degraba decat fructele, frunza sau tulpina. Florile de dovleac pot fi insa consumate ca aperitiv, garnitura sau mancare si pot fi unele din cele mai interesante lucruri pe care le-ai mancat.

Cu toate ca sunt un aliment foarte folosit in bucataria mediteraneeana si sunt baza multor retete regionale,  totusi nu au faima pe care ar  merita-o. Poate datorita faptului ca nu ofera un aport nutritiv deosebit de bogat dar ne ofera un anumit continut energetic.

De asemenea, nu au fibre,  dar contin fier si vitamine, cea  mai  apreciata fiind carotenoida (care se transforma in  vitamina A), careia i se datoreaza culoarea galbena a florii.

Pregatirea florilor de dovleac


Cand le folosesti la gatit, alege  flori  care au o culoare galbena stralucitoare si sunt indeajuns de consistente ca sa-si mentina forma, pentru ca acelea sunt flori sanatoase. Nu e necesar ca florile sa fie inchise sau deschise, forma nu distruge gustul mancarii dar predispune la anumite retete.

Inainte de a gati florile de dovleac, trebuie sa le speli si sa le extragi pistilul. Altfel mancarea va avea un gust amar si exista persoane care au alergie la polen. Din punct de vedere ornamental poti sa le lasi si o parte a tijei deoarece este  o caracteristica a preparatului.

Iata mai jos si retetele cel mai des folosite: flori de dovleac pane (umplute sau nu) si flori de dovleac umplute la cuptor.

Flori de dovleac  pane


Flori de dovleac pane

Cel mai rapid mod de-a le gati sunt date prin aluat si prajite. Pentru acestea este bine sa se foloseasca  flori larg deschise si un aluat facut cu bere si faina de grau.

Aluatul  pentru prajire  este facut din: 100 g faina, 110 ml  de bere, 2 oua, 1 lingura de ulei si sare. In mod uzual, berea poate fi inlocuita cu aceeasi cantitate de apa minerala. Ideal ar fi sa se prajeasca in ulei de arahide dar este bun si cel de floarea soarelui.

Florile de dovleac umplute la cuptor


Pentru florile cu umpluturi, în functie de continut, aluatul poate contine chiar si lapte, de exemplu, în cazul umpluturilor cu branza, dar continutul nu necesita nici o reteta speciala, iar florile pot fi umplute cu orice bunatati: ciuperci salbatice si de cultura,  mezeluri, cascaval, branza de vaci, carne, peste, fructe de mare, legume, etc.

Exemplu de cateva umpluturi:

Rezumand, putem spune ca florile de dovleac au putine calorii si putini carbohidrati, contin vitamina A, sunt diuretice si calmante, insa nimic nu se compara cu senzatia de a incerca o mancare cu totul inedita, mai ales ca, indiferent cum o gatesti, mancarea din  flori de dovleac este gustoasa si usor de pregatit iar gatita cuptor,  fara grasime, devine foarte digerabila. Pofta buna!

Exit mobile version