Gastric banding: inel gastric ajustabil

Home » Sanatate » Tratament » Gastric banding: inel gastric ajustabil
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Cu totii cunoastem faptul ca surplusul de greutate vine la pachet cu o serie de „bucurii” care ne afecteaza starea generala de sanatate, putand, in cazul in care vorbim deja de obezitate morbida, chiar sa ne ameninte viata datorita complicatiilor care le poate genera.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Primul pas in cazul in care acul cantarului o ia razna ar fi recurgerea urgenta la o dieta echilibrata, menita sa regleze greutatea corporala. In cazul in care indicele de masa corporala depaseste 35 (poate fi verificat aici ) ideal ar fi sa consultati un medic nutritionist care sa va elaboreze un plan nutritional personalizat.

Daca insa vorbim de un IMC de peste 40, deja sanatatea iti este grav pusa la incercare iar o cura de slabire, oricat de restrictiva ar fi, putin probabil sa mai fie de ajutor. In sprijinul acestor cazuri disperate vine in sprijin medicina, care a cunoscut o dezvoltare accelerata in ultimii ani pe acest segment. Una din procedurile care se aplica cu succes in intreaga lume este montarea unui inel gastric.

Ce presupune mai exact montarea unui inel gastric si cum functioneaza acesta?

Operatia de gastric banding, cum mai este numita in termeni de specialitate presupune o interventie chirurgicala laparoscopica prin care inelul reglabil din silicon se monteaza pe stomac.

Intr-un limbaj simplificat, stomacul va fi impartit in doua portiuni inegale, acestea comunicand printr-un canal permis de inel. Cu cat canalul este mai ingust, cu atat bolul alimentar va avansa mai lent in cea de a doua „camera”, senzatia de satietate intervenind rapid si automat, cantitatea de alimente ingerata fiind mai mica.

inel gastric
Nu vom insista prea mult asupra evaluarii preoperatorii si a interventiei chirurgicale de montare al mai sus amintitului inel gastric, lasand detaliile tehnice in seama specialistilor.

Avantajele acestei proceduri:

  • Interventia chirurgicala este realizata laparoscopic fiind minim invaziva pentru organism. In medie operatia dureaza aproximativ 30-40 de minute, pacientul fiind externat dupa doar 24 de ore.
  • Este o tehnica total reversibila. In momentul in care obiectivul propus a fost atins acesta poate fi indepartat cu usurinta, stomacul revenind la volumul initial.
  • Montatrea inelului gastric determina o scadere masiva a stratului adipos excedentar fiind cea mai raspandita si populara metoda restrictiva.
  • Aceasta procedura nu presupune rezectii ale aparatului digestiv, fiind operatia cu cel mai mic risc de moralitate (tinde spre 0 in cazuistica de specialitate)
  • Inelul este confectionat dintr-un material special, care este foarte bine tolerat de organism

Dezavantaje:

  • Fiind totusi o interventie chirurgicala, implica un minim de risc pentru pacient.
  • In cazul slabirii accelerate posibil ca pacientul sa ramana cu falduri de piele pe amdomen, copase, etc., care deasemenea trebuiesc indepartate chirurgical.
  • Daca pacientul este mare consumator de sucuri bogate in zaharuri, absorbtia este aceeasi, deci practic inelul gastric se va dovedi ineficient.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.