Gelozia, boala relatiilor
” Gelozia e un monstru zamislit prin el insusi si nascut din el insusi. ” ( William Shakespeare )
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Sentimentul care apare intr-o concurenta sau in implicarea altcuiva intr-un domeniu de activitate intens marcat sentimental si se percepe ca un sentiment penibil de iritare asociata cu dorinta de a-l alunga pe concurent. Asta este definitia pe care a dat-o Friedmann geloziei in anul 1911.
Este gelozia un sentiment absolut normal?
Multi dintre noi am auzit de nenumarate ori replica : ” Daca nu ar fi gelos, nu m-ar iubi!” Nu pot sa spun ca sunt de acord cu aceasta. Inclin sa cred ca o relatie se bazeaza in primul rand pe prietenie si incredere. In momentul in care partenerii au incredere unul in celalalt orice emotie negativa si distructiva nu numai ca nu ar trebui sa existe dar poate fi greu inabusita. Atunci cand o persoana te iubeste este geloasa doar din simpul motiv ca nu este multumit de calitatile sale, se simte amenintat de orice individ din jur care nu sufera de complexul de inferioritate.
Gelozia poate sa fie de mai multe feluri.
Poate fi nevinovata dar poate fi si excesiva, ceea ce duce la destramarea cuplurilor. Atunci cand partenerul inceara sa-ti controleze viata prin ati impune cu cine sa vorbesti si cu cine sa te intalnesti ar trebui sa analizezi situatia si sa-l faci sa inteleaga ca nu are motive sa se simta amenintat si impreuna sa gasiti o solutie. Aici exista multe variante: comunicarea in cuplu, sedinte de psihoterapie si autosugestie ( un efort psihic care merita efectuat ).
In general persoanele cu lipsa de personalitate si stima de sine scazuta simt mereu nevoia de a fi asigurate ca totul este in regula.
Dar atunci cand partenerul incearca sa-ti alunge toate temerile si sa se comporte asa cum vrei tu, acesta va obosi si se va simti mereu suspectat si stresat. Toate aceste mici crize de gelozie legate in lant duc la inevitabila despartire.
Bineinteles ca exista o solutie.
Tot ceea ce trebuie sa faci cand te simti asaltat de excese de gelozie este sa-ti mentii calmul si sa judeci limpede. Nu te lasa impiedicat de intrebari si scenarii care nu isi au rostul. Nu e ok daca ii cauti prin telefon mesaje, daca ii mirosi hainele si le scanezi amanuntit cu privirea cautand o urma de ruj, sau orice mica neatentie din partea lui pentru care sa il acuzi atunci cand vine de la servici sau de la intalnirile cu prietenii! In timpul acesta ai putea sa faci ceva mai constructiv pentru tine! Comunicarea este cheia! Explica-i partenerului ceea ce simti fara sa-l acuzi mereu de ceva. Acesta, la randul sau va fi mai intelegator si va incerca sa te ajute sa treci toate aceste mici obstacole. Si nu gasi sa Il invinovatesti gratuit.
Fiecare cuplu trebuie sa-si stabileasca niste reguli de baza dupa care sa-si conduca relatia.
Atunci cand unul dintre parteneri exagereaza si impune reguli inacceptabile nu face altceva decat sa inlature incet dar sigur persoana de langa el. Totul trebuie negociat, nimic nu trebuie trecut cu vederea pentru ca gelozia nu are cum sa dispara de la o zi la alta.
Cand simti ca iubesti cu adevarat iti vine sa strigi cat te tin plamanii, sa sari in sus de fericire si sa imbratisezi pe toata lumea. Ar fi frumos sa ramai mereu cu acest sentiment in suflet. Pacat ca dupa o vreme intervine o anumita modificare, simti nevoia de a poseda. Daca ai trecut de partea asta poti sa-ti iei adio de la iubire, ai devenit sclavul geloziei!
In final iti recomand o carte care te poate ajuta: „Femei care iubesc prea mult” de Robin Norwood.