Insemnatatea iilor in cultura romaneasca

Home » Moda » Bluze » Insemnatatea iilor in cultura romaneasca
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Paradoxal, chiar daca portul romanesc traditional mai este astazi arareori purtat de catre tineri sau chiar si de catre batrani cu alte ocazii decat anumite sarbatori religioase sau campenesti, unele elemente inca se regasesc in portul de zi cu zi al tinerilor, in special in tinutele femeiesti.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Ia romaneasca, camasa de in traditionala, inca se mai gaseste in garderobele femeilor, ce-i drept, intr-o forma moderna, reinventata de catre designeri.

ie_romaneascaDin punct de vedere istoric, se banuieste ca primele astfel de obiecte de imbracaminte au aparut deodata cu obiectele din cultura Cucuteni, ceea ce inseamna ca iile fac parte din porturile traditionale ale oamenilor care au trait pe teritoriul Romaniei de astazi inca de acum 5-7000 de ani.

Stilistic vorbind, iile sunt camasi de panza din materiale precum inul, borangicul sau bumbacul. Bumbacul si borangicul sunt materiale folosite recent, spre deosebire de in, care a stat la baza pieselor de imbracaminte romanesti dintotdeauna, fiind mult mai ieftin, mai disponibil si mai usor de prelucrat decat bumbacul. Sigur, inul nu e la fel de comfortabil ca bumbacul sau borangicul, insa are o durata de viata mai mare si o rezistenta mult mai buna la spalat.

Specialistii in traditiile romanesti spun despre ii ca ar fi fost initial obiecte magice, un fel de armuri impotriva spiritelor rele. Acesta este motivul pentru care, in unele regiuni din tara, pe ii se mai brodeaza anumite simboluri, care nu au legatura cu religia, dar care in credinta populara le apara pe cele care le utilizeaza de vrajile fetelor nemaritate, de spiritele rele si de strigoi.

Cum a fost posibila reinventarea lor si reintroducerea lor in conditiile in care tinerii resping tot mai des tot ce inseamna de traditional?

Pur si simplu creatorii de moda au adaptat croiala si materialele la standardele de astazi, fara sa piarda elementele traditionale. Rezultatele muncii lor au prins la marele public, motiv pentru care iile sunt la mare cautare in randul femeilor de toate varstele.

 Cristina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.