Irigarea, cel mai important factor pentru o peluza perfecta!
De ce e importanta apa?
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Pentru ca este un factor indispensabil vietii plantelor, ajuta la absorbtia si transportul substantelor nutritive din sol dar este responsabila si pentru o serie de reactii chimice, cum ar fi fotosinteza.
Aceasta se evaporă de pe suprafețele expuse pentru a regla temperatura. Simpla densitate a firelor de iarba dintr-un gazon duce la o cantitate mare de pierdere a umezelii de pe intreaga suprafata.
Pentru o udare cat mai corecta este nevoie in primul rand de cunoasterea tipului de sol pe care e infiintat gazonul.
Solurile usoare, nisipoase a caror permeabilitate e mai mare, necesita udari mai dese decat solurile argiloase care au nevoie de cantitati mai mici si se uda mai rar.
Atunci cand vrem să înființăm un gazon prin însămanțare, udatul este esențial.
Pentru ca germinarea semintelor sa se faca la nivel optim este necesara o umiditate constanta si moderata in stratul superficial al solului. Putem face asta prin udari frecvente, evitand baltirea apei pe suprafata gazonului. Pe masura cresterii firelor de iarba se va reduce frecventa udarilor.
In functie de anotimp, irigarea trebuie efectuata in mod diferit. In perioada de vara, gazonul se uda obligatoriu de doua ori pe zi, dimineata ( pana la ora 8 ) si seara ( dupa ora 19 ).
Un sfat important! Este bine sa se evite irigarea in zilele caniculare din cauza ca apa este rece iar solul si plantele sunt incinse, diferenta de temperatura poate sa sufoce iarba. Acolo unde zonele sunt umbrite, gradul de evaporare nu e atat de ridicat si de aceea nu este nevoie de udari regulate.
Atentie sporita la modificarea aspectului ierbii, aceasta va poate da indicii semnificative. Daca aceasta isi schimba culoarea de la un verde inchis la un verde sters inseamna ca are nevoie de apa. Pentru a se evita cat mai mult insuficienta apei cel mai bine este sa se planteze un tip de gazon specific solului.
Evita o udare incorecta care poate sa te coste intreg gazonul
Apa este o sursa destul de costisitoare si limitatata, de aceea trebuie folosita in cel mai corect mod posibil. Daca se uda des si in cantitati mai mici, deoarece radacina sta mai tot timpul intr-un mediu umed este posibil ca aceasta sa putrezeasca. Daca radacina a ajuns in stare de putrefactie, intregul gazon se usca. O alta consecinta a udarii incorecte este aparitia buruienilor si a papadiei! Aveti grija fiindca se scapa foarte greu de ele, cel mai des nu se depisteaza la timp iar papadia ajunge sa sufoce gazonul!
Cantitatea de apa se administreaza astfel incat ea sa patrunda pana la radacina ierbii. Daca aceasta este insuficienta, gazonul va deveni sensibil la seceta.
Deci nici prea prea nici foarte foarte nu e bine. Trebuie gasit un sistem de irigare care uda gazonul uniform si cu cantitatea de apa necesara dupa ce ati facut in prealabil un test al solului si ati verificat temperatura si nr de ore in care gazonul e acoperit total de razele soarelui peste zi!
Peluzele inierbate sunt una din principalele frumuseti ale amenajarilor exterioare. Aceste covoare verzi leaga intre ele alte elemente ale peisajului, cum ar fi forme vegetale si constructii decorative.
Nu uitati! Gazonul este covorul verde al fiecarei gradini! Daca doriti sa va bucurati de el un timp cat mai indelungat aveti grija cum il irigati!