Istoria Aspirinei

Home » Sanatate » Medicamente » Istoria Aspirinei
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Istoria aspirinei (sau acidului acetilsalicilic cum mai este cunoscuta) isi are originile in antichitate, desi a fost fabricata si comercializata abia in 1899.

Salcie

Aspirina, sau acidul acetilsalicilic se extrage din scoarta de salcie

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Medicamentele fabricate din salcie sau alte plante bogate in salicilati, apar in farmacologia egipteana de pe vremea faraonilor, cat si in alte documente antice, sumeriene si asiriene. Inclusiv amerindienii utilizau pentru combaterea febrei, durerilor sau inflamatiilor reumatismale, ceai din extract de scoarta de salcie.

Insasi Hipocrate, recunoscut drept parintele medicinei moderne, mentioneaza in scrierile sale, utilizarea unei pulberi extrase din coaja si frunze de salcie ca remedii pentru a reduce febra si diminua durerile. Cu siguranta, proprietatile analgezice, antipiretice si antiinflamatoare ale acidului acetilsalicic, erau cunoscute si altor popoare, cu toate ca nu exista dovezi in acest sens.

Desi nu s-au descoperit documente istorice din Evul Mediu care sa mentioneze proprietatile curative ale extractului de salcie, acesta era cu siguranta folosit de catre vraci. Referiri asupra remediului se fac abia mult mai recent, in 1763, de catre preotul englez Edward Stone, in scrierile sale in care recunoaste efectele extractului de salcie asupra durerilor, febrei si inflamatiilor de tot felul.

In secolul al XIX-lea, o data cu dezvoltarea chimiei organice ca disciplina, oamenii de stiinta europeni, au incercat sa izoleze si sa purifice componentele active ale unor medicamente, printre care si recunoscuta coaja de salcie.

In 1828, farmacistul de nationalitate franceza, Henry Leroux, si chimistul Raffaele Piria de origine italiana, au reusit cu succes, sa izoleze extractul de salcie, in forma sa cristalina, numindu-l salicina, dupa latinescul ”Salix alba” pentru salcie.

In 1839 se descopera ca solutia de salicina cu un ph de 2,4, foarte acida dealtfel, cauzeaza diaree si este un iritant pentru stomac, drept urmare, la sfarsitul secolului XIX, un cercetator al companiei germane Bayer, Felix Hoffmann inlocuieste cu succes una dintre componentele acidului salicilic, diminuandu-i astfel efectele secundare.

Istoria aspirinei, primul medicament brevetat, marcheaza cu succes inceputurile industriei farmaceutice, asa cum o cunoastem in prezent. Un produs revolutionar cu o origine milenara, aspirina este de asemenea si primul produs medicamentos ce ajunge in spatiu, o data cu misiunea Apollo, fiind introdus ca anlgezic pentru membrii echipajului.

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.