Istoria modei – Partea I (Roma si Egiptul antic)

Home » Moda » Tendinte » Istoria modei – Partea I (Roma si Egiptul antic)
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Moda – stil, eleganta, frumusete! Oare cand a inceput lumea sa fie constienta de aceste lucruri?

Se pare ca primele dovezi pe care le avem sunt in urma cu mii de ani la anticii egipteni. A fost declansata de luxul de curtea faraonilor care conduceau Egiptul Antic.
Istoria modei – Generalitati


Sub forma pe care o cunoastem noi in prezent, o industrie in toata regula, moda a aparut in jurul anilor 1850. Inainte de aceasta data hainele purtate de oameni erau in proportie de peste 70% facute de mana, acasa, de catre cei care le purtau, sau de catre familiile acestora.

In civilizatiile stravechi hainele aveau alt rol decat cel cunoscut de noi acum. Erau concepute in asa fel incat sa te fereasca de frig si nu conta ce aspect estetic au. Mai tarziu, in anumite culturi, hainelor li se atribuia rolul de a apara de farmece pe cei care le imbracau sau erau folosite ca podoabe in alte locuri.

Primul material folosit pentru realizarea unei haine a fost compus din canepa, scoarta si bumbac. De aici a pornit arta si industria modei.
Imbracamintele de origine animala au aparut abia in neolitic, cand erau formate comunitati mai mari, care cresteau oi si foloseau lana la confectionarea imbracamintei.
Urmatoarea inventie a fost primul mecanism folosit vreodata pentru confectionarea materialelor provenite din fibre vegetala sau lana: razboiul de tesut.

Moda in Egiptul Antic


Egiptenii se imbracau in doua piese mari de imbracaminte pe care le infasurau in diferite moduri pe corpurile lor. Atat femeile cat si barbati erau imbracati in tunici croite dupa masura fiecaruia, care aveau aspectul unui tricou. Diferenta intre barbati si femei era ca la ei era pana la genunchi la ei si pana la glezne la ele. Aceste tunici erau confectionate din in si erau cu precadere de culoare alba. Pe cap nu purtau nimic si in picioare sandale din piele, dar majoritatea timpului umblau desculti.

Din cauza climei foarte blande din Egipt, imbracamintea era compusa din panza de fibre vegetale, iar in perioada romana a intrat si bumbacul importat din India.

Lana era folosita foarte rar si pe la a doua jumatate a mileniului al II-lea i.e.n. mici cantitati de matase au intrat in Egypt prin estul Marii Meditarane.

Pieile de animale erau purtate de catre calugarii ce ii slujeau pe zei. Cel mai folosit era leopardul.

Penele si techinii erau folosite ca obiecte vestimentare decorative.

Moda in Roma Antica


O mantie de 6 metri lungime, infasurata in jurul corpului a dominat moda in Roma Antica, este vorba despre cunoscuta toga care era imbracata peste o tunica. Tunica era confectionata din panza, iar toga era facut din lana. Dupa sec al –II –lea i.e.n., toga a devenit o haina purtata numai de barbati si doar cu conditia sa fie cetateni ai Romei.

Cu toate ca toga este asociata poporului roman, Acestia doar au preluat aceasta “moda” de la etrusci, care au folosit-o din anul 1200 i.e.n. Acest popor a trait pe teritoriul actualei Italii inainte de a se infiinta Imperiul Roman.
 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.