Istoria rochiilor – o lume din trecut care este un prezent continuu

Home » Moda » Rochii » Istoria rochiilor – o lume din trecut care este un prezent continuu
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Daca ne aruncam putin privirea peste istoria rochiilor, vom gasi lucruri dintre cele mai interesante. Pentru inceput, vom fi surprinsi sa aflam ca aceste piese de imbracaminte atat de dorite nu erau destinate femeilor ci, din contra, ele erau create pentru a fi purtate de reprezentantii sexului tare.

In multe culturi din toata lumea vom gasi in diferite perioade istorice diverse episoade in care barbatii sunt cei care poarta aceste articole, si nicidecum consoartele lor.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Moda incepe de la barbati


Toga

Pentru a confirma aceste spuse, vom rasfoi putin filele istoriei si vom gasi un exemplu semnificativ in kilt-urile scotienilor sau in toga purtata cu atata maiestrie de catre romani.

Sarind peste aceasta perioada, vedem ca in perioada revolutionara a secolului 18 moda feminina incepea sa capete un cu totul alt sens. Incepeau sa dispara de pe corpul suplu al doamnelor diverse modele de corsete, crinolina si rochii senzationale din matase si brocart, in schimb facandu-si aparitia cu o deosebita eleganta rochiile vaporoase cu tenta greceasca.

In ceea ce priveste perioada neoclasica, simplitatea caracteristica acesteia a facut din formele feminine sa fie tratate la un nivel demn de luat in seama. Acum, rochiile tindeau mai mult spre un aspect vaporos, lasand dupa mult timp ca trupul femeii sa-si arate formele in toata splendoarea sa.

Doamnele dau tonul

Sus


La sfarsitul secolului 18 o gasim pe regina Frantei, Maria Antoaneta, purtand un cu totul alt stil de rochie care a fost numit camasa reginei. De culoare alba sau in culori pastelate, aceasta piesa era realizata dintr-un bumbac subtire si vaporos, ideal pentru trupurile care doreau sa emane feminitate. Nu a durat mult, insa, ca acest stil de inspiratie europeana sa fie cautat cu interes de catre intreaga patura aristocrata. Din pacate, abia dupa moartea reginei vedem cum acest stil incepe sa atraga priviri din ce in ce mai curioase ca, la inceputul secolului urmator, sa vedem cum toata moda europeana era de-a dreptul indragostita de aceasta „chemise dress”.

In primul deceniu al secolului 19 suntem martorii unui declin al industriei matasii din Franta, in urma caruia Napoleon a hotarat ca toate rochiile, indiferent ca erau destinate sexului frumos sau domnilor, sa fie realizate doar din materiale de origine franceza.

In acelasi timp, in Anglia erau la mare cautare rochiile imperiu, desi difereau oarecum de cele din Franta.

rochie

Aici vedem nu numai ca marea parte a rochiilor erau realizate din tesaturi din bumbac veritabil, precum muselina, voal sau percal, dar si ca acestea erau cele mai cautate materiale pentru rochii.

Dar o asemenea moda putea sa se manifeste doar pe timpul anotimpului cald, iernile venind dupa ele cu noi obiceiuri, si anume acelea in care materialele calduroase erau importate din India, cu atat mai mult cu cat aceasta tara era pe atunci colonie britanica. Astfel, au aparut in peisaj vestitele saluri din casmir.

Secol dupa secol, rochia a creat o adevarata istorie

Sus


Facand un salt in istorie, pana in preajma celui de-al doilea Razboi Mondial, vom gasi o schimbare in atitudinea femeilor, aceasta manifestandu-se de multe ori prin decizii radicale cu privire la modul lor de a se imbraca si a aparea in public. Astfel, o importanta deosebita o vor capata rochiile cu spatele gol, in care trupul mladios al femeii devenea atractia principala. Acest nou trend contravenea tuturor ideilor din trecut cand moda facea tot posibilul sa ascunda cat mai mult din formele suave ale femeii.

Anii treceau si urmele razboiului ce abia trecuse isi faceau simtita prezenta si in moda, astfel incat din cauza lipsei de timp si de bani, croitorii ajunsesera sa faca tivul de la fuste mult mai scurt decat era pana atunci, acest lucru ducand in cele din urma la o adevarata isterie in moda, si anume fustele mini.

Vedeta anilor ’60, fusta mini continua sa faca furori printre reprezentantele sexului frumos, dar mai ales printre admiratorii lor.

Dar fusta mini nu este singura care a creat o adevarata revolutie in jurul ei. La fel de binevenita a fost si rochia mulata, aceste tipuri fiind adevaratele schimbari ale istoriei modei. Avand in vedere ca anii ’80 au adus dupa sine o dorinta acerba de a isi pune trupul in miscare odata cu reinventarea aerobicului, femeile au devorat ideea de a-si expune voluptatea sanilor, astfel rochia mulata fiind intampinata cu un real succes. Tot ce insemna maneca larga sau crinolina era demult sters din memoria colectiva.

Iar in ceea ce priveste ziua de azi, totul este permis in fashion. Depinde doar de atitudinea noastra si de lejeritatea cu care abordam moda.

Sus



Referinte:

  • digi24.ro/Stiri/Digi24/Timp+liber/Stil+de+viata/Rochii+celebre+care+au+schimbat+istoria+modei
  • maggiemayfashions.com/regency.html
  • maggiemayfashions.com/regency.htmlfashionableyetfrugal.blogspot.ro/2012/02/brief-history-of-womens-dresses.html

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.