Jucarii pentru copii – cum alegem un puzzle pentru cei mici?
Imi place sa fac cadouri copiilor si, recunosc, imi plac puzzle-urile. As putea petrece ore intregi doar sa le aleg, plus alte cateva ore sa le fac si sa le desfac.
Dar cum alegem cel mai potrivit puzzle pentru copii? Ar trebui sa fie un puzzle 3d, un puzzle din lemn sau un puzzle cu 1000 de piese? Haideti sa analizam impreuna optiunile.
Urmareste-ne si pe Google NEWS
In primul rand, nu uitati ca puzzle-urile fac parte din categoria „jucarii pentru copii cu rabdare”. Si cu placerea de a descoperi lucruri noi, as adauga eu. Altfel spus, daca stiti ca destinatarul cadoului nu se incadreaza in aceasta tipologie, nu il chinuiti. Nici pe el, nici pe puzzle, care va zace pe undeva fara sa se joace nimeni cu el. Cam ca in Toy Story, daca va mai amintiti.
Acestea fiind spuse, sa ne uitam la variantele de puzzle din magazinele de jucarii. MaxiToys.ro ne ofera variante precum puzzle 3d, puzzle din lemn, ba chiar si puzzle cu 500 ori 1000 de piese. Gasim inclusiv puzzle cu animale sau puzzle-uri educative. Ce este mai potrivit depinde de cui ne adresam si ce ne dorim de la cadoul nostru. Daca vrem sa il oferim unui copil mic, sub 5-6 ani, varianta de puzzle educativ pare a fi cea mai buna. Avem diverse animalute sau scene din desene animate celebre care cu siguranta ii vor incanta pe cei mici. Ba chiar exista puzzle cu sunete, o rasplata pentru cei care reusesc sa le incadreze acolo unde trebuie.
Pentru cei mai mari lucrurile deja se complica si trecem la treburi serioase. Cea mai recenta „inovatie” in materie o reprezinta celebrele puzzle 3d. Va spune din experienta ca este extrem de interesant sa reusesti sa pui la un loc Colosseumul in varianta 3D. Sau celebrul vapor Queen Anne’s Revenge. Avantajul acestor tipuri de puzzle pentru copii este faptul ca nu au, de obicei foarte multe piese si sunt relativ usor de asamblat. Ele se adreseaza, insa, unor grupe de varsta mai mici, undeva intre 5 si 10-12 ani. Cei mai mari nu mai sunt atat de incantati de varianta 3d, care pare sa fie facuta pentru a-i ajuta pe cei „mici” sa gaseasca solutia cat mai rapid.
Provocarea suprema o reprezinta celebrele puzzle cu 1000 de piese, sau chiar mai mult. Aici poti gasi un set cu picturi celebre sau cu cladiri pe care le cunoastem de la televizor, asa ca se poate imbina istoria, sau geografia de ce nu, cu abilitatea si placerea de a rezolva un mister. Daca sunteti norocosi vor fi cateva seri la rand de rezolvat puzzle pe covorul din living, o alternativa excelenta la diversele filmulete de pe Youtube sau Instagram, de care tanara generatie pare fascinata.
Veti gasi in magazine si puzzle pentru adulti. Nu va imaginati ca sunt cu cine stie ce lucruri interzise, sau extrem de dificile. Majoritatea dintre ele pot fi facute fara problema de catre copii (sau impreuna cu ei). Denumirea le vine de la temele alese care, uneori, poate nu ar fi atat de atragatoare pentru cei mici. E drept ca am avut la un moment dat ocazia sa incerc un puzzle pentru adulti de 2.000 de piese cu picturi ale lui Dali la care aveai nevoie de foarte multa atentie si rabdare ca sa intelegi ce trebuie sa faci. Plus o doza mare de curaj sa te apuci de lucru.
Eu, recunosc, recomand puzzle-urile pentru copii. Ba chiar si pentru adulti. Imi place linistea si calmul pe care le obtin atunci cand ma concentrez asupra lor si imi place sa-i vad pe cei mici cum se bucura sincer cand reusesc sa potriveasca penultima si ultima piesa. Sunt probabil cele mai frumoase jucarii pentru copii care nu isi vor pierde, sper, niciodata frumusetea.