Macesele – izvor de sanatate si stare de bine

Home » Sanatate » Remedii Naturiste » Macesele – izvor de sanatate si stare de bine
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Cand vine toamna, anotimpul culorilor, si iesim in natura, e aproape imposibil sa nu intalnim peste tot arbusti cu mici fructe de culoare rosu aprins-stralucitor care inveselesc si coloreaza campurile si marginile de drum.

Poate ca nu este chiar o placere sa recoltezi aceste micute fructe numite macese, dat fiind ca pot avea mici tepi pe tulpina sau perisori pe suprafata, dar trebuie sa stii ca merita, daca vrei si sa beneficiezi de uimitoarele lor proprietati. Daca nu, e poti gasi sub diferite forme in magazinele naturiste ori chiar in unele supermarketuri. Pentru ca fac parte din sursele naturale cele mai concentrate in vitamina C, mai multa decat in portocale si lamai, macesele sunt printre cele mai mari “aparatoare” naturale ale organismului.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

De exemplu, 100 grame de macese contin aceeasi cantitate de vitamina C ca si 1 kilogram de citrice traditionale. Pentru a beneficia cel mai mult de proprietatile acestor vesele si generoase fructe, trebuie sa le mancam proaspat culese, dar fara seminte (pot sa irite peretii intestinali), insa la fel de bine putem sa le consumam sub forma de ceai simplu sau eventual cu cateva picaturi de ghimbir. Acesta poate fi modul in care ne putem bucura de o placuta si benefica bautura, cu extraordinare proprietati antioxidante si care creste imunitatea. Sa descoperim impreuna aceste minunate beneficii.

macese

La ce pot fi folosite macesele

Actiunea vitaminizanta a maceselor este in stransa legatura cu cea antioxidanta a flavonoidelor continute in coaja si pulpa fructului, optimizand circulatia sanguina si normalizand tensiunea. Acest efect benefic asupra calitatii sangelui este datorat capacitatii de favorizare a absorbtiei de calciu si fier in intestine, echilibrand nivelul de colesterol si contribuind la productia de hemoglobina.

Avand extraordinare proprietati antioxidante, antiinflamatorii si vitaminizante, macesele sunt utile si in tratarea conjunctivitei si astmului, precum si pentru absorbtia calciului si fierului dar sunt si un excelent tonic impotriva oboselii, a scaderii gradului de stres.

Sunt de nepretuit in eliminarea toxinelor, mai ales a acidului uric responsabil de producerea gutei, reumatismului, iar datorita prezentei taninilor sunt utile in caz de diaree si colici intestinale.

Macesele reprezinta un optim remediu in prevenirea alergiilor si in tratarea rinitei, conjunctivitei si astmului datorate contactului cu polenul dar sunt recomandate si in afectiuni ale copiilor precum tuse, rinofaringita si febra de natura infectioasa.

Modalitati de folosire cel mai des intalnite

  • Infuzie: una sau doua cani pe zi. Se folosesc o lingura rasa de fructe uscate si zdrobite si o cana cu apa. Fructele se adauga inainte ca apa sa ajunga la punctul de fierbere,se stinge focul si se acopera infuzia timp de 10 min.Este buna pentru raceala sau pur si simplu pentru gustul aromat.
  • Macerat: 2 sau 3 cani pe zi in timpul sezonului rece deoarece este foarte bogat in vitamine. Se pun 100 g de macese intr-un litru de apa si se lasa la inmuiat 12 ore, se amesteca cu 100 g de zahar sau miere, se mai lasa 2 ore apoi se filtreaza si se pastreaza la rece.
  • Tinctura: 45 picaturi de 3 ori pe zi, cu 2 ore inainte de masa,pentru raceala si gripa.Se amesteca o jumatate kg de macese fara seminte cu o jumatate kg de zahar sau miere(mai sanatos cu miere). Se pune in loc racoros circa 8 zile pana ce se formeza un suc rosu, apoi se adauga o jumatate de litru de alcool de 60 de grade. Se mai tine 2-3 zile, dupa care se strecoara si se pune in sticle de culoare inchisa.
  • Siropul de macese: se administreaza zilnic, cate 4-6 linguri pentru vitaminizarea organismului sau se consuma cu apa minerala doar pentru placerea de a bea un suc.

500 grame de macese fara seminte se pun in apa clocotita cat sa le acopere, dupa care se lasa sa macereze timp de 12 ore. Se adauga 500 de grame de zahar, se fierbe compozitia la foc foarte mic dar fara sa clocoteasca deoarece preparata incorect, vitamina C se deterioreaza. Se strecoara compozitia iar siropul rezultat se pune in borcane si se sterilizeaza in cuptor la temperatura de 80 de grade, timp de 30 de minute.

Contraindicatii

Desi macesele sunt foarte bune, atentie: Supradozajul cu oricare din aceste remedii are efecte diuretice si deasemenea macesele pot avea interactiune cu medicamente antiacide care contin aluminiu iar vitamin C continuta in macese favorizeaza absorbtia. Consumati, insa in limite normale si veti avea doar de castigat!

 Demoiselle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.