In societatea egipteana a acelor timpuri erau exigente in mentinerea standardelor de sanatate si frumusete iar cosmetica pentru egipteni simboliza sanatate, frumusete si armonie fizica si mentala.
Cei bogati aveau bai si exista ritualul celor patru imbaieri pe zi dar si obiceiul de a-si spala mainile inainte si dupa ce mancau. Cea mai cunoscuta persoana foarte grijulie cu aspectul ei a fost Cleopatra.
Remediul frumusetii il gaseau in produsele pe care le oferea natura, argila fiind cunoscuta pentru proprietatile ei de curatare a impuritatilor fetei si a corpului dar si pentru actiunea de remineralizare a organismului. Deasemenea baile si mastile cu miere si lapte erau intens folosite in acele vremuri dar se folosesc si azi cu acelasi succes.
Chiar daca suntem intr-o epoca moderna, putem sa ne facem masti de frumusete cu tot felul de produse din natura sau cu produse ieftine, din magazine. Ideea este ca daca nu ne permitem tratamente cosmetice scumpe, putem sa ne preparam acasa cateva masti ieftine dar cu eficienta sigura, imediata.
Iata cateva masti cosmetice speciale, usor de preparat si la indemana tuturor:
Masca de lapte cu gelatina, pentru puncte negre
Destul de multa lume e chinuita de punctele negre care apar pe fata, mai ales pe nas si barbie. Cand nu ai timp sa ajungi la un cabinet cosmetic poti sa incerci sa prepari acasa masti pentru indepartarea punctelor negre. Nu costa mai nimic si chiar sunt eficiente. Una dintre ele ar fi cea cu lapte si gelatina alimentara.
Ai nevoie de: 2 linguri de lapte, 2 linguri de gelatina alimentara, o pensula cosmetica pe care n-o mai folosesti.
Se incalzeste laptele cat sa se poata dizolva gelatina, adica 30 secunde pe aragaz, intr-o cana scufundata jumatate in apa fierbinte(bain-marie). Dizolvam bine gelatina in lapte si amestecam compozitia pana se transforma intr-o pasta elastica. Daca ai cuptor cu microunde, intr-un pahar termorezistent se amesteca laptele si gelatina pulbere si se tin 15 secunde la microunde.
Se intinde in pelicula subtire pasta obtinuta, sub forma de benzi, pe zonele cu probleme, se tine 10 minute si apoi se dezlipeste. Tenul ramane curat, fara puncte negre sau alte impuritati. Se inmoaie dischete cosmetice in apa calduta cu 2-3 picaturi de lamaie sau cu infuzie de musetel si se tamponeaza usor zona.
Atentie! Daca ai alergie la aceste produse, nu incerca.
Masca cu suc de castraveti
Castravetele este compus din apa in proportie de 95% si este folosit cu succes in tratamentele interne si externe ale corpului. O masca pe baza de castravete te ajuta sa-ti cureti tenul in profunzime, te hidrateaza si iti lumineaza tenul, este o masca blanda si de aceea e recomandata pentru ten sensibil.
Se face asa: se spala bine un castravete mediu, se rade pe o razatoare fina sau se da prin blender, se amesteca cu 2 lingurite de ulei extravirgin de masline, cu 10 picaturi de zeama de lamaie si compozitia se intinde pe fata lasand-o sa actioneze 10 minute. Dupa aceea se spala fata cu apa calduta si se tamponeaza cu un prosop moale.
Masca cu mar si galbenus de ou
Daca-ti ramane un mar prea copt (matur) si un galbenus de ou, nu le arunca pentru ca poti sa-ti faci o masca de frumusete pentru care tenul tau iti va multumi. Asa cum am zis, ai nevoie de un mar copt pe care-l razi pe razatoarea fina si de un galbenus de ou. Le amesteci bine si compozitia o intinzi pe fata(ocolind ochii) lasand-o timp de 10 minute.
Speli apoi tenul cu apa calduta si vei descoperi ca ai o piele mai luminoasa si catifelata.
Masca de argila
Cu proprietati antiinflamatorii si actiune purificanta, argila concureaza cu succes multe alte produse si este folosita in special pentru combaterea acneei, a infectiilor pielii si impotriva ridurilor. Mai precis, argila absoarbe toxinele pielii reusind sa curete piele in profunzime. Deasemenea este folosita si pentru corp in combaterea celulitei si a vergeturilor. Pielea obosita, infectata si fara energie devine neteda, catifelata si luminoasa.
Cum se prepara masca de argila:
Trebuie tinut cont ca pentru argila se folosesc doar obiecte de lemn, sticla sau portelan. Cele de metal sau plastic nu trebuie folosite deoarece vor altera produsul.
Asadar se amesteca argila cu apa sau alt lichid pe care-l folosesti si se lasa amestecul in vas timp de 1o minute pentru ca argila sa se hidrateze lent. Se procedeaza asa ca sa nu se distruga consistenta finala a compozitiei.
Masca de argila se aplica pe tenul curatat in prealabil de urmele de fard sau praf, tocmai ca argila sa adere perfect. Cand argila se usuca pe piele, se indeparteaza spaland-o cu apa calduta. Ca argila sa nu se usuce rapid sau sa deshidrateze pielea prea mult este indicat sa se amestece cu putina miere sau uleiuri esentiale.
Concluzie: Pe langa faptul ca mastile de frumusete iti asigura sanatatea pielii, iti imbunatatesc aspectul si implicit increderea in tine, sunt usor de preparat si costa putin, vei avea surpriza sa descoperi ca te simti bine si relaxata daca-ti faci o regula de sa-ti prepari o masca o data pe saptamana.