Site icon Demoiselle, o revista pentru femei moderne

Mosteniri din pesteri: De ce sa nu scazi brusc numarul caloriilor?

Un raspuns exista si ni-l da stiinta – poti sa dai vina pe stramosii nostri, oamenii primitivi, cei care traiau, cel mai adesea, in pesteri.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Poate ca infatisarea noastra s-a schimbat in ultimii 10-20 de mii de ani, insa sistemul de autoconservare a energiei nu s-a schimbat aproape deloc.

Foto: zirconicusso -FreeDigitalPhotos.net

Foto: zirconicusso -FreeDigitalPhotos.net

Ce inseamna asta? Inseamna ca trupurile noastre reactioneaza exact cum reactionau ale stramosilor nostri in vremuri de foamete – reduc numarul de calorii pe care il consumam. La urma urmei, corpul nu stie ca tu esti la dieta si ca vrei sa arati bine, stie ca nu-i prea dai mancare. Daca vei scadea de la 3.000 de calorii pe zi la, sa zicem, 1.200, organismul va intra in stare de alerta si va arde mult, mult mai greu ceea ce-i oferi, va fi mai „zgarcit”.

De fapt, asta e mecanismul care ne-a ajutat sa supravietuim ca specie pe vremea cand nu doar eram un vanat destul de slab de picior, ci si hrana se gasea foarte greu. Uneori – de fapt, de cele mai multe ori – treceau zile intregi pana cand oamenii puteau manca din nou.

E logic de ce si noi suntem la fel. La urma urmei, au trecut prea putine generatii de atunci – in raport al evolutiei, cateva mii de ani nu inseamna mare lucru – unde mai pui ca abundenta de hrana e, pentru cea mai mare parte a oamenilor de acum, o chestiune veche de doar cateva decenii. De aceea, chiar si mesele zilnice, dar rare, declanseaza acest mecanism. De aceea vei slabi foarte greu daca mananci doar o masa pe zi.

Ce-i de facut, atunci? Cum iti „pacalesti” corpul? E destul de simplu. Daca vrei sa slabesti, trebuie sa reduci treptat numarul caloriilor si, ce e mai important, sa ai grija ce calorii ingerezi. Ele trebuie sa provina din surse bune, precum carnea slaba, fructele, legumele, semintele si asa mai departe. Foarte important, mancarea trebuie „dozata” – in loc de 1-2 mese mari pe zi, mananca 4-5  asta iti va accelera cu siguranta metabolismul.

Exit mobile version