Site icon Demoiselle, o revista pentru femei moderne

Musetelul, un aliat pentru liniste si sanatate

Suntem obisnuiti cu el, intrucat toata lumea stie ce este ceaiul de musetel si a baut macar o data in viata.

Urmareste-ne si pe Google NEWS

Proprietatile vindecatoare ale musetelului sunt cunoscute din vechime si a fost  mereu folosit ca leac traditional pentru tratarea diverselor boli. Este singura planta din care se face ceai tolerat de copiii sub 6 luni, de fapt este primul medicament care se da copiilor .

Musetelul este antiinflamator, sedativ, antispastic, carminativ, sudorific, antimicrobian, vasodilatator,  antihemoroidal. Ca la orice planta vindecatoare si la musetel proprietatile sunt desigur mai multe, iar toata bogatia de substante bioactive are actiune binefacatoare asupra corpului nostru. Musetelul contine toata gama de vitamine, flavonoide si uleiuri volatile .

musetel

Ceaiul de musetel este delicat si aromat si poti sa-l savurezi doar de placere, in toate anotimpurile. Iti da o senzatie de bine, de confort si optimism.

Dar cum te ajuta mai concret musetelul? Pentru sanatate este benefic in multe boli. Sa dam cateva exemple: in enterocolite, infectii renale, abcese dentare, inflamatii de tot felul, colici intestinale, probleme digestive, palpitatii,stres, stari nervoase iar extern in conjunctivite, rani infectate si eczeme, ten iritat, acnee si cearcane. Si lista poate continua. Sa vedem cateva dintre utilizari:

Vei avea un somn linistit

Musetelul are proprietati sedative, antioxidante si relaxante datorita flavonoidelor continute de ceaiul preparat din florile lui. Devine un remediu eficace impotriva insomniei si a starilor nervoase pentru ca este antispastic si produce relaxare musculara. Se bea o cana cu ceai inainte de culcare sau la nevoie.

Ceaiul e simplu de preparat: Se pune o lingura rasa de flori uscate de musetel intr-o cana cu apa fierbinte si se lasa la infuzat timp de 5 minute. Se strecoara si se bea, fara zahar.

Pe vremuri se usca si se pastra musetelul in camera de dormit  pentru ca se stia ca mirosul lui are efecte linistitoare iar copii se imbaiau in apa in care se punea musetel.

Fara colici intestinale la copii

Ceaiul de musetel are actiune antispastica si este folosit pentru calmarea colicilor intestinale ale bebelusilor. Doza recomandata este de o jumatate de ceasca de ceai de musetel, dar proportia de flori si apa trebuie stabilita de catre medic.

Atenueaza durerile articulare

Cand te sacaie durerile articulare, poti sa le calmezi cu o cataplasma din flori de musetel aplicata pe zona dureroasa, iar peste cataplasma  pui o sticla de plastic umpluta cu apa calda, ca sa mentina temperatura. Cataplasma se realizeaza din musetel uscat pus la inmuiat in apa calda timp de o ora, se stoarce usor si se pune intr-o bucata de panza de  bumbac incalzita, se aplica pe locul dureros si se lasa 30 minute.Se repeta de 3 ori.

De ajutor in problemele digestive

Pentru ca are efecte antiinflamatorii si protective asupra mucoasei stomacale, musetelul este folosit mereu in tratarea problemelor digestive si favorizarea digestiei. Ca o curiozitate, in vechime se presarau flori de musetel pe painea unsa cu usturoi pentru a fi digerabila.

Utilizat in cosmetica

In semn de pretuire fata de aceasta floare datatoare de sanatate,oamenii au numit-o in multe feluri printre care si floarea frumusetii.
Pentru ca are actiune cicatrizanta si emolienta, musetelul este folosit in cosmetica  pentru multe tratamente ale pielii si ca remediu antiinflamator pentru atenuarea ochilor umflati si cearcanelor.

Daca ai parul blond si vrei sa-i revitalizezi culoarea, sa-i dai stralucire si sa fie mai sanatos, o metoda la indemana ar fi prepararea unei infuzii concentrate de musetel cu care sa-ti clatesti parul dupa fiecare spalare.

Sfat: Musetelul se usuca la umbra, pe o panza curata sau hartie si se pastreaza la loc uscat in saculeti de panza sau hartie, dar nu mai mult de un an, ca sa nu-si piarda proprietatile curative.

Exit mobile version