Nasterea unui copil – care traditii si superstitii legat de acest eveniment se mai respecta?

Home » Familie & Relatii » Bebelusul tau » Nasterea unui copil – care traditii si superstitii legat de acest eveniment se mai respecta?
Decrease Font Size Increase Font Size Marime text Tipareste pagina

Noi, romanii, suntem prin natura noastra un popor care tine cont de traditii si superstitii.

Majoritatea dintre noi credeam in anumite indicii care ne influenteaza traiectoria vietii sau care ne dezvaluie viitorul. Atunci cand lucrurile interpretate din semnele din jurul nostru ajung sa se implineasca, impartasim cu apropiatii nostri ceea ce ni s-a intamplat, cu cea mai mare convingere.

Venirea pe lume a unui copil este unul dintre cele mai importante momente din viata fiecaruia dintre noi. Prin urmare, superstitiile nu pot sa lipseasca de la acest eveniment. Iata in randurile urmatoare cateva superstitii din trecut legate de nasterea copiilor, crezute si respectate cu strictete de precedentii nostri.

Superstitii ce vizeza femeile insarcinate

• Femeia insarcina care va manca doua fructe lipite, culese direct din pom, va naste gemeni.

• Femeia insarcinata care va strange surcelele rezultate de la rindea va naste un copil al carui par va fi cret.

• Femeia care tainuieste sarcina si raspunde negativ atunci cand este intrebata legat de aceasta va face un copil mut.

• Femeia insarcinata care se asaza pe o albie va da nastere unei fetite.

• Femeia insarcinata care loveste cu piciorul un caine va naste un copil rau la suflet.

• Femeia insarcinata nu trebuie sa paseasca peste o funie, intrucat este posibil ca bebelusul sa aiba cordonul ombilical infasurat in jurul gatului. De asemenea, daca se va aseza pe saci va avea o nastere lunga si grea.

• Cea care manca inima unei pasari rele, asa cum era considerat cocosul, va naste copii rai.

• Femeia insarcinata care isi impleteste parul va naste un copil cu defecte de vorbire, precum balbairea.

Superstitii si traditii legate de nasterea unui prunc

• Copilul era cantarit imediat dupa nastere, acest obicei fiind un fel de protectie contra farmecelor. Greutatea de la nastere trebuia tinuta minte pentru a sti ce cantitate de apa sa fie folosita atunci cand i se va descanta de leac.

• Copilul nou-nascut care bea apa dintr-un clopotel sleit va deveni un cantaret faimos.

• Apa in care a fost spalat pruncul se arunca spre apus, nu spre rasarit, altfel copilului ii vor aparea bube pe corp.

• Bebelusului caruia i se pune la nastere o bucatica de mar inmuiat in vin va fi un copil voinic si vesel. In acelasi timp, cei nascuti dupa miezul noptii se considera ca vor avea noroc in viata.

• Daca la nasterea copilului, vremea e senina si frumoasa, acesta va avea parte de o viata fericita si lina; daca ploua sau e mohorat, atunci va avea un viitor cu multe suisuri si coborasuri.

• In scaldatoare copiulului i se puneau: busuioc pentru a avea parte de iubire, bani de argint pentru o viata curata precum argintul, bujor pentru a fi sanatos si voinic, miere pentru ca vorba sa-i fie dulce, paine pentru prosperitate, zahar pentru clipe dulci, lapte dulce pentru a fi pur ca laptele si aghiasma, pentru a tine la distanta duhurile necurate.

In a treia zi de la nasterea copilului apar si ursitoarele la ferestre. Din acest motiv usile si ferestrele erau lasate larg deschise pana la miezul noptii, timp in care se pastra linistea. In camera unde se afla bebelusul se puneau pe masa sare, mancare, bautura si bani. In cazul in care nu se respecta acest lucru, ursitoarele nu il urseau de bine pe nou nascut.

Ei bine, se pare ca aceasta traditie s-a pastrat pana in prezent, desigur, sub o forma sau alta. Iata ca la momentul actual parintii copilului pot chema ursitoare botez Bucuresti la petrecerea data in cinstea nou nascutului pentru a insufleti atmosfera, pentru a crea o lume de basm sau poate, pur si simplu, pentru a oferi invitatilor un moment unic, inedit.

 Patricia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.