Preturile locuintelor din nou in crestere in marile orase
Previziunile analistilor de pe piata imobiliara au oscilat in ultima perioada intre optimism debordant si pesimism fortat de teama pe care o piata inghetata ani de zile a reusit sa o sadeasca in vanzatorii si cumparatorii ce continua sa astepte o revenire in forta.
Urmareste-ne si pe Google NEWS
Specialistii sustin in continuare ca un nou boom imobiliar este imposibil in viitorul apropiat, insa preturile au inceput sa creasca din nou, semn ca piata incepe incet dar sigur sa se dezmorteasca.
Dupa o noua scadere la final de 2013, preturile locuintelor din marile orase au inceput sa creasca, in medie, cu 2.5%-3% in primul trimestru al anului.
Stabilizarea preturilor nu este privita cu la fel de multa incredere de toti jucatorii de piata imobiliara puternic afectata de ieftinirile consecutive din ultimii 3 ani. Cifrele sugereaza un trend ascendent care nu reuseste insa sa acopere inca diferenta de peste 5% fata de preturile locuintelor in aceiasi perioada a lui 2013.
Analistii site-urilor de specialitate si expertii agentiilor de imobiliare declara ca preturile nu pot scadea mai mult de minimul deja atins astfel ca ele vor mentine aceasta tendinta pe tot parcursul anului, influentate partial de factorii sezonieri si de alti factori externi precum climatul politic dinaintea alegerilor. Toamna cestui an, spun analistii, poate vedea scumpiri majore in segmentul vanzarii de terenuri si de proprietati in cartierele de case din marile orase datorita diverselor proiecte de modernizare urbana demarate inainte de alegeri – infrastructura este modificata grabit, utilitati aparand in zonele in care acestea lipseau.
In materie de apartamente vechi Cluj Napoca este orasul care a inregistrat cele mai impresionante scumpiri, cu un pret pe metru patrat de 863 de euro in primul trimestru al anului, pret cu 5.4% mai mare fata de luna ianuarie. Tot in Cluj, apartamentele noi au crescut cu peste 7 %.
In alte orase mari din tara precum Iasi si Brasov, valorile medii pe metru patrat au crescut cu cifre modeste, cuprinse intre 1.3 pana la 1.8 procente fata de luna Ianuarie a anului 2014. In Brasov se inregistreaza si cea mai mica diferenta intre preturile de la inceputul lui 2013 si cele de la inceputul lui 2014, cu o scadere de doar 2.5%.
Daca in majoritatea marilor orase trendul ascendent prezis de analisti este evident, Capitala face exceptie. In Bucuresti apartamentele noi continua sa se ieftineasca, chiar daca cele vechi inregistreaza scumpiri modeste, pretul mediu pe metru patrat scazand, per total cu 0.3%. Pretul mediu inregistrat in primul trimestru este de 1.058 euro pe mp. In aceeasi situatie este si orasul de la malul marii unde s-au inregistrat cele mai mari scaderi de preturi din intreaga tara cu 0.5% fata de inceputul anului, ajungandu-se in la un pret de 849 euro pe mp la finalul primului trimestru.
Sursa: www.GIMO.ro